Fyra steg till att uppnå dina mål för 2012

Knappt hade nyårsafton passerat innan nya löften presenterades för nära och kära. Man berättade entusiastiskt för varandra att ”nu i år ska jag minsann ta tag i träningen och nå mina mål”. Oavsett vad just dina mål är så är det säkert inte första gången du gett löften som bara hållit några månader (i bästa fall), eller kanske bara några veckor.

Om du redan förra året gav samma löften, men inte lyckats, så tänk tillbaka på vad som gjorde att du inte lyckades sist och gå inte i samma fälla en gång till. Berodde det på att dina mål var för höga, eller var det arbetssituationen, eller en skada som gjorde att du misslyckades? Det finns såklart många anledningar till att inte lyckas. Jag skall nu ge dig ett par tips på hur du kan göra för att hålla motivationen uppe och framförallt för hur du själv ska veta vad din plan är.

Sätt mätbara mål

Till att börja med så är det ju givetvis ett måste att veta vad du vill åstadkomma under året. Hur vet du annars att du nått ditt mål? Du måste ha mätbara mål för att veta att du lyckats! Ett mätbart mål kan t ex vara att springa en mil på 50 minuter eller att ha minskat i midjemått 10 cm. För att ha en referenspunkt så måste du till att börja med veta vad du springer en mil på idag eller vad ditt midjemått är just idag. Efter att du tagit reda på din referenspunkt idag, så kan du på detta vis sätta upp ett verklighetsbaserat mål.

Är ditt mål realistiskt?

Det är enormt viktigt att ha ett realistiskt mål som går att uppnå. Om du är tveksam till dina egna mål, eller om de känns övermäktiga, så sänk dem hellre lite. På så sätt får du redan nu känslan av att ”när året är slut så står jag där vid målflaggan och har ‘vunnit’ mitt mål”.

Ha en plan

När du satt ett mätbart, realistiskt mål, är det dags att göra en plan för hur du skall nå dit. Du kan inte bara fortsätta att göra som du alltid gjort om du vill göra en livsstilsförändring, utan nu gäller det att planera för att undvika saker som fällt krokben för dig förut.

 • Det är viktigt att veta varför det inte fungerade förra gången (om du nu försökt förut).
 • Hur mycket tid är du beredd på att lägga ner för att nå ditt mål?
 • Vad är rimligt att du klarar av att hålla under ett helt år? Kommer du vara tvungen att göra paus under året?
 • Tänk ut alla möjliga situationer som skulle kunna fälla krokben för dig och undvik fällorna så långt det går i din planering. Hur jobbar du? Hur ser din familjesituation ut? Det är viktigt att din familj och närstående är medvetna om dina planer och kan acceptera det, så att du klarar av att hålla din plan. Tänk på att din plan måste fungera i verkligheten och verkligheten börjar nu – inte nästa vecka.

Har du kunnandet?

Nästa fråga som du nu måste ställa dig själv är – ”har jag kunnandet att göra en förändring eller behöver jag få hjälp med en förändring?” Förändringar kräver mycket av dig, så en bra idé kan vara att ta hjälp från kunniga personer. På så sätt når du dina mål snabbare, säkrare och du får stöttning när du behöver det. Det finns också ett otal böcker och sajter som kan vara till hjälp. Skaffa dig helt enkelt kunnandet och gör rätt från början!

Av Peter Lidström

Bild: SXC

Mer att läsa

3 kommentarer

 1. 3

  Mycket bra skrivet! Du e himla duktig Peter!
  Jag har mina mål jag, med många delmål på vägen, jag har just uppfyllt det första, att köra 4 veckor på gymmet, alla 4 pass i veckan, och att få upp kondisen så att jag kan börja springa (små korta intervaller än så länge)
  Konditionen va riktigt botten för 4 veckor sen, nu springer jag lite smått, o när jag inte gör det e det härlig backträning med hög incline på bandet, senast idag va det incline 7-12 med tempo på 7-8km/timmen, haha va jobbigt! o underbart!
  Jag satsar inte på cardion i första hand, utan har den som trevligt kompliment till mitt muskelbyggande jag fick börja om från scratch med. förutom 5-7 timmar promenad i veckan ute blir det minicardiopass på 2X10 min 4 dagar i veckan. 10 min innan o 10 min efter strykan, så det inte tar energi från min prio 1, hade inte högre puls i backträningen än 143 idag, det kallar jag ändå hyfsat:-D
  Kram från Linda

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>