Geocaching: en kul utomhusaktivitet för alla åldrar

Efter en lång och kall vinter kan ett uppdämt behov av att vistas utomhus börja ge sig till känna när kvällarna blir långa och sköna. För den som älskar att vara ute men tycker att det börjar bli lite enformigt med promenader och kubb vill jag tipsa om en rolig aktivitet som faktiskt har anhängare över hela världen sedan drygt 10 år tillbaka – geocaching.

geocaching

 

Geocaching kan beskrivas som en form av skattjakt utomhus där du med hjälp av en GPS-mottagare letar efter en gömma, en s.k. cache, som någon annan geocaching-utövare har placerat ut. Cachen består av någon form av behållare eller låda och är gömd så att inte vem som helst kan råka hitta den. Den som har gömt cachen delar med sig av koordinaterna till platsen där den är gömd tillsammans med en ledtråd och lägger ut denna information på hemsidan www.geocaching.com där man måste registrera sig för att kunna komma igång. Innan du ska ut på geocaching lägger du in koordinaterna till cachen i GPS:en för att veta ungefär var du ska börja leta.

En del cachar innehåller ”skatter” och i dessa fall är regeln att du själv måste lämna ifrån dig ett föremål ifall du tar ett från cachen. Det kan vara vad som helst, allt ifrån något du själv väljer till ett på förhand givet tema, t.ex. böcker. Huvudregeln är att alla cachar ska innehålla en loggbok där du skriver din signatur, datum och ett litet meddelande när du hittat den.

En annan viktig regel är att man ska vara diskret och inte väcka uppmärksamhet i sitt letande eftersom man inte vill att oinvigda (s.k. mugglare) ska springa på gömman. Detta tillför en lite spännande dimension till jakten och är ofta en orsak till varför många geocaching-utövare smyger omkring nattetid. Cacharna kan vara gömda i stort sett var som helst, både i skogen och mitt inne i stan och i alla möjliga städer och länder. Det finns hundratusentals cachar gömda runt om om i världen och på semestern på Kreta för några år sedan passade jag och sambon på att ta en cache som visade sig vara gömd inne i en souvenirbutik mitt inne i gamla stan!

Det finns olika svårighetsgrader på cacharna och även flerstegsvarianter där man i en cache hittar en ledtråd till nästa och så vidare. Geocaching kan tilltala såväl inbitna friluftsnördar som barnfamiljen eller den som bara vill ha lite förströelse utomhus och uppleva nya miljöer. Några timmar ute på skattjakt en sommarkväll kan faktiskt vara som balsam för själen. Prova!

Av Jenny Bagglund

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>