Glutenfri kost inte fördelaktigt för hjärthälsan (för personer utan celiaki)

En studie där fler än 100 000 män och kvinnor deltog visade att gluten inte associeras med risk för hjärtsjukdom hos personer som inte lider av celiaki. Fynden antyder också att det kan innebära högre risk för hjärtsjukdom att hålla en glutenfri kost utan diagnosticerad celiaki. Detta för att en sådan kosthållning begränsar intaget av fullkorn.

Gluten är skadligt för människor som lider av sjukdomen celiaki. Men populära dieter, som uppstår genom pseudovetenskap, uppmanar till att utesluta gluten trots att ingen glutenintolerans finns – med antagandet att gluten är skadligt för alla. Men det finns mycket forskning som visar att detta inte stämmer, nu senast den här studien som funnit att det inte finns några fördelar att utesluta gluten, i alla fall inte för hjärtat. Det kan snarare orsaka en del skada eftersom en glutenfri kost innehåller väldigt lite fullkorn.

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Fullkorn innebär inte nödvändigtvis ”mörkt bröd” (som tyvärr ofta blivit mörkt med hjälp av mörk sirap i industrin) – det är helt enkelt att spannmålet i fråga har sitt naturliga skal kvar.

”Fullkorn finns i spannmålsprodukter och kan vara både hela korn och korn som har krossats eller malts till fullkornsmjöl. Det viktiga är att alla delar av kornet finns med, både det som kallas frövita, grodd och kli. Studier visar att personer som äter mycket fullkorn har lägre risk att få typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Eventuellt bidrar fullkorn också till att minska risken för cancer i tjock- och ändtarm.” (Livsmedelsverket)

I studien såg man att det inte fanns någon koppling mellan glutenintag och risk för hjärtsjukdom: de som fick i sig väldigt lite gluten hade samma hjärthälsa som dem som fick i sig mycket gluten. Det finns alltså ingen grund för att rekommendera glutenfri kost för hjärtats skull. Förekomsten av celiaki är låg (1-2 % i Sverige), men enligt författarna till studien minskar ungefär en tredjedel av amerikanerna på gluten i sin kost. Detta har stora fördelar för företagen som tillverkar glutenfria livsmedel, men har det några fördelar för konsumenterna? Det verkar inte så.

Källa

Studien: Benjamin Lebwohl, Yin Cao, Geng Zong, Frank B Hu, Peter H R Green, Alfred I Neugut, Eric B Rimm, Laura Sampson, Lauren W Dougherty, Edward Giovannucci, Walter C Willett, Qi Sun, Andrew T Chan. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ, 2017; j1892 DOI: 10.1136/bmj.j1892

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>