Graviditetsträning

Upp till tre månaders graviditet kan de flesta träna på som vanligt. Tränar du löpning går det oftast att träna intervaller som vanligt till vecka 8-12. Kroppen kommer att säga ifrån om du tränar för hårt. Illamående eller extrem magknip kan vara tecken på att du tränat för hårt.

Känner du smärta i bäckenbotten bör du dock undvika löpning och istället fokusera på alternativ träning. Smärtan beror på bäckenbottenupplösning/foglossning och är helt normal. Det ingår i kroppens förberedelser inför förlossningen. Hur och när foglossning uppstår och om du får någon smärta är individuellt. Vissa individer kan träna löpning i nionde månaden! Lyssna på din kropp och anpassa träningen därefter.

När jag var gravid första gången kunde jag springa intervaller upp till vecka 9-10 och sedan fick jag ont i höfterna redan vecka 14. Sedan var det inte tal om mer löpning för min del. Däremot körde jag mtb cykling i skogen till vecka 38! Om man kan cykla i skogen när man är gravid beror ju naturligtvis på hur van man är och hur bra kontroll man har över cykeln. Jag rekommenderar inte någon som är ovan att ge sig ut ensam i skogen. Nu när jag är gravid igen var blytunga ben vid löpning det första tecknet på graviditeten och jag kunde i princip inte springa alls. Efter några veckor släppte det och nu i vecka 13 känns det ganska ok. Jag kan dock inte springa intervaller pga en tidigare skada och en allt för hög puls bör man undvika för att inte må illa. Under hela graviditeten är det bra att köra yoga, bålstabilitetsövningar och gå promenader.

Tyvärr är det ganska vanligt att man är extremt trött den första delen av graviditeten och då kan det vara svårt att hitta energi till att träna. Gör det som känns bäst. Känner du att du behöver sova 12 timmar per dygn och känner dig som en sengångare behöver du troligen varva ner och vila, träningen blir inte så viktigt. Kroppen är bra på att säga till om det är något fel. Det är också ganska vanligt att få upprepade infektioner så som förkylning och ont i halsen. När man är gravid är det ännu viktigare att inte träna med ont i halsen eftersom hjärtat pumpar runt en större mängd blod än vanligt och hjärtat klarar inte av lika stora påfrestningar som vanligt.

Tips på alternativ träning

  • Vattengympa. Det finns speciell förlossningsförberedande vattengympa där mental träning ingår
  • Cykling/spinning. Det finns mångd olika vaianter på cykling. Landsvägscykling, mtb och spinning. En bra investering kan vara en spinningcyke. Beroende på hur rörlig du är och din grundkondition kan mtb i skog vara ett kul alternativ. Undvik dock alltför små stigar med mycket rötter.
  • Kanadensarpaddling/kajakpaddling. Kul alternativ under den varmare delen av året. Oftast blir magen för stor efter sjunde månaden. Kanadensarpaddling kan fungera under hela graviditeten.
  • Styrketräning
  • Wet west. Vatten löpning med wet west är ett bra alternativ om du vill behålla löpsteget
  • Simning, Bra allround träning

Pernilla Berg, Veganlife.se

Bild: FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>