Grodda baljväxterna!

Baljväxter är gott, men ibland kan det kännas tråkigt att endast använda kokta bönor och linser. Då kan man passa på och pyssla med dem lite och förvandla bönorna till krispiga groddar.

Att grodda baljväxter är inte alls svårt. Dessutom blir det väldigt gott och de blir nyttigare. När man groddar baljväxter bryts nämligen en del näringshämmande faktorer ned och kroppen kan absorbera en större mängd av alla de mineraler och vitaminer som bönorna/linserna innehåller. Även proteinabsorptionen främjas och det är ett plus för att alla med vegetarisk/vegankost. Proteinhalten kan dock sjunka något i fall groddning pågår under en allt för lång tid. Groddning är bra för dem som får problem med en gasig mage på grund av kokta baljväxter då de gasbildade ämnena bryts ned till en viss del under groddningen.

Det är inte alla baljväxter man kan grodda, men köper man torkade baljväxter står det ofta på produkten i fall den passar till groddning.

Exempel på baljväxter som är speciellt lämpliga till att grodda är:

  • Gröna linser
  • Mungbönor
  • Adzukibönor
  • Sojabönor

Så här groddar man enklast sina baljväxter:

Ta 1-2 dl av en baljväxt och blötlägg dem i cirka ett dygn. Ha baljväxterna i en glasburk. Efter ett dygn hälls vattnet av och bönorna/linserna ska sedan sköljas 2-3 gånger per dag. Ha en duk eller plastfolie som lock. Efter varje sköljning måste man vara nog med att allt vatten rinner ur burken. Har man plastfolie som lock är det bra att picka ett par håll i plasten, då rinner vattnet enkelt ur när man vänder burken upp och ner.

Efter ca 4 dygn är groddarna klara, för att få en fin grön färg kan man ställa burken i fönsterkarmen i ett par soliga timmar.

Förvara sedan groddarna i kylen, där håller de sig bra i ca 4-5 dygn.

Bild: SXC

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>