Gröt i brödform

Gröt är både gott och nyttigt att äta till frukost, men ibland finns det kanske inte tid att göra gröten på morgonen. Eller så kanske du inte gillar gröt men gärna vill ta del av de hälsosamma fördelar som finns med gröt. Då kan det vara bra att kunna ta fram gröten i brödform från frysen.

Du behöver:

  • 6 dl havregryn
  • 4.5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1.5 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • Eventuella russin
  • Kanel

Häll i 6 dl havregryn i en bunke. Koka upp 3 dl av vattnet och häll över havregrynen. Rör om till en gröt och låt det svalna till 37 grader eller en lägre temperatur. Värm upp 1.5 dl vatten till 37 grader. Smula jästen i vattnet och häll sedan detta över gröten. Tillsätt salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs den sedan under en duk i 40 minuter.

Baka ut degen med grahamsmjöl och forma små bollar som sedan plattas ut en aning. Satsen ger ca 12, ganska små, bitar. Eftersom brödet blir väldigt mättande kan det vara bra att göra bollarna i denna storlek. Blanda eventuellt i russin i samband med rullandet. Lägg de klara brödbitarna på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite kanel och jäs i ytterligare 30 minuter. Under tiden, sätt ungen på 250 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bullarna svalna under duk.

Text och foto: Licette Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>