Hållbar hälsa i ropet, en trend inför 2017?

Hållbarhet är inte längre ett modeord för businessvärlden, utan har också slagit rot i hälsosammanhang. Vad kan vi säga om hållbarhet när det gäller mat, motion och hälsa i stort? Livskick gör analysen och blickar framåt!

Foto: Emilia Arvidsson

Hållbarhet och mat

Från quick fix till en mer nyanserad bild av vad maten ska tjäna till. Vi pratar inte längre om att gå ner i vikt, utan snarare om att hitta lösningar på vardagsproblemen (vad ska vi äta ikväll?). Vi går bort från strikta dieter till att äta så som det passar dig som individ. Flexitarian har redan funnits med sedan tidigare, och utbredningen lär öka. Nu handlar det inte om att äta ”antingen eller” utan snarare ”både och”. Nu ska vi inte längre käka för kroppens skull enkom, utan vi breddar vår vy och funderar på vad planeten skulle må bra av. Det tog bland annat Kropp&Själ P1 fasta på i ett nyligen producerat program: Den nya klimatdieten. Kanske att man skulle kalla det för Klimatmaten för att skippa den gamla trotjänaren ”diet”.

Hållbarhet och motion

Träna med blodsmak i munnen? Träna fettförbrännande? Det hör numera till det förgångna och vi kan pusta ut. Nej, nu handlar det återigen om en schystare typ av träning, som kan vara tuff, men som satsar mer på känslan: hur känns det när du tränar och rör på dig? Fokuset: välmåendet, inte straffet. Lovisa Sandström, en av Sveriges mest framgångsrika träningsprofiler, sa på Allt för hälsans mässa i november att hon önskar att vi hade ett ”mer good enough – tänk” kring träning och hälsa. Det ska vara hållbart, långsiktigt och gärna roligt.

Foto: Christofer Lind

Vardagsmotionen fortsätter att toppa listan för vilken motion som är den viktigaste, där frontfiguren och livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius tar kampen för att minska vårt stillasittande. Vi kommer inte längre att träna i samma utsträckning, däremot kommer vi öka vår rörelse totalt sett under dagen. Vi kommer efterleva råden att gå en busshållplats extra, vi kommer cykla till jobbet och vi kommer definitivt att kräva ett höj- och sänkbart bord för vår friskvårdspeng. Även hälsobloggaren PT-fia ruskar om när hon säger att hon vill ta tillbaka motionären. Ett exempel på det är hennes senaste bok Trappträning, som handlar om att göra träning och motion tillgänglig för alla.

Hållbarhet och hälsa

Det ska inte längre vara svårt med hälsa, utan du ska själv kunna snickra ihop en livsstil som passar dig. Titta till exempel på bloggaren och gymägaren Betty Wassenius, som lanserar ”Bli din egen PT” under 2017 – ytterligare ett bevis på ”kan själv, och jag litar på mig själv”. Du kommer på ett naturligt sätt ta för dig av bra mat och bra vardagsmotion, och även ge utrymme för det som kallas ”livet”. Återigen tar programmet Kropp&Själ P1 fasta på det i avsnittet Sluta prestera hälsa.


Långsiktighet kommer ligga som grund i alla beslut som vi tar – det ska inte bara fungera den närmsta månaden utan gärna de närmsta tio åren. Det som också kommer att vara i fokus framöver är hälsan på jobbet – lyssna gärna till flera avsnitt av podden Health for wealth som har just detta fokus.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>