Hälsosamma effekter av kaffe

Är du kaffedrickare? Bra – för det finns många fördelar med kaffet. Kaffedrickandet minskar risken för en rad sjukdomar, och vi har tagit med några nya studier nedan. Brygg en kopp och sätt dig och njut av texten nedan.

kaffe

Stroke

Om kaffe är en regelbunden del i kosthållningen minskar det risken för att drabbas av stroke. Detta gäller även grönt te. Om man dricker minst en kopp kaffe dagligen minskar risken med 20 %, och om man dricker minst en kopp kaffe dagligen (eller två koppar grönt te) minskar risken att drabbas av intracerebrala blödningar med 32 % (ett blodkärl brister och blöder inuti hjärnan).

Källa: www.heart.org

Autoimmun leversjukdom

Regelbundet kaffedrickande förknippas med en minskad risk för primär skleroserande kolangit, som är en autoimmin leversjukdom som leder till inflammation och fibros i levern, vilket i sin tur kan orsaka levercirros, leversvikt och cancer.

Källa: www.mayoclinic.org

Diabetes typ 2

Genom att dricka tre till fyra koppar kaffe per dag kan man förebygga typ 2 diabetes – risken att utveckla sjukdomen minskar med 25 %. Vad som orsakar detta vet man inte säkert, men en teori är att kaffet stimulerar ämnesomsättningen, vilket då leder till att glukosbalansen i kroppen påverkas. Man tror också att kaffe kan innehålla komponenter som förbättrar insulinkänsligheten.

Källa: www.esf.org

Hjärtsjukdom

Även om American Heart Association varnar för regelbundet kaffedrickare – för dem som lider av hjärtsjukdom – så visar en del studier positiva effekter, och andra visar inga effekter alls. En slutsats är att ett måttligt kaffedrickande kan ha fördelar, jämfört med att inte dricka något kaffe alls. Inte heller ett stort intag av kaffe har fördelar för hjärtat. Typ 2 diabetes och blodtryck är två bidragande faktorer till hjärtsjukdom, som påverkas av kaffet.

Källa: www.bidmc.org

Depression

Kaffedrickande har visats minska risken något för depression. En studie visade att personer som drack fyra koppar kaffe varje dag hade 10 % lägre risk att utveckla depression, jämfört med dem som inte drack kaffe. Samma studie fann att personer som drack fler än fyra flaskor läsk varje dag hade 30 % högre risk att drabbas av depression.

Källa: www.aan.com

Cancer

Genom att dricka kaffe minskas risken att drabbas av vissa typer av bröstcancer, har man funnit vid Lunds universitet. En annan studie som också gjordes i Lund visade att patienter som tidigare drabbats av bröstcancer och tog medicinen Tamoxifen tillsammans med minst två koppar kaffe dagligen hade hälften så stor risk att drabbas av återkommande cancer. Man tror i det här fallet att kaffet ”aktiverar” medicinen och gör den mer effektiv.

Man har också sett ett starkt samband mellan kaffedrickande och cancer i munhålan. En amerikansk studie visade att personer som drack mer än fyra koppar dagligen hade hälften så stor risk att dö i sjukdomen, jämfört med de som bara drack kaffe ibland, eller inte drack kaffe alls.

Även hudcancer får sig en känga av kaffet. Ju mer kaffe man dricker, desto lägre risk har man att drabbas av basalcellscancer (en form av hudcancer), enligt en amerikansk studie. Dock vill man inte rekommendera en ökning av kaffeintaget bara baserat på dessa uppgifter. Kaffe har dock inte haft några positiva effekter på två andra typer av hudcancer.

Källor:

Maria Simonsson, et al. Coffee prevents early events in tamoxifen-treated breast cancer patients and modulates hormone receptor status.Cancer Causes & Control, 2013; 24 (5): 929 DOI: 10.1007/s10552-013-0169-1

Janet S. Hildebrand, et al. Coffee, Tea, and Fatal Oral/Pharyngeal Cancer in a Large Prospective US CohortAmerican Journal of Epidemiology, 2012 DOI: 10.1093/aje/kws222

Fengju Song, et al. Increased Caffeine Intake Is Associated with Reduced Risk of Basal Cell Carcinoma of the SkinCancer Res, July 1, 2012 72:3282-3289 DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-11-3511

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>