Hälsosamt eller hälsohets?

Det är trendigt att vara hälsosam. Läs den meningen igen, visst låter det bra? Om du tycker att det endast är positivt läs den då två, tre gånger till. Läser du något nytt då? Förmodligen inte. För meningen är positiv, den har inga obekväma baksidor. Så är det ofta med allt som en gång börjar som något positivt. Vi ser bara fördelar.

halsohets

Jag som dietist blir glad av att läsa en sådan mening. För då tänker jag direkt att det jag dagligen möter i mitt arbete (sjukdomar som är relaterade till sämre livsstilsval) kanske minskar – att vi individer blir mer medvetna och gör aktiva val för vår hälsa. För nu när hälsa är en trend, då är det väl bara att haka på? All kunskap läggs fram på bordet; kläderna för att se hälsosam ut finns, recept för att laga hälsosam mat samt appar i telefonen som kan berätta för oss hur vi ska träna för att gå ner i vikt och bli mer hälsosamma.

Som sagt, allt började så positivt. Men jag vill säga att det håller på att gå utför med denna hälsotrend.

För ordet lagom finns inte längre, på gott och ont! I detta fall mest ont. Vi hetsar varandra. Nu ska vi inte längre göra det som känns mest hälsosamt för oss själva.

Tänk en person som tidigare tränat pulshöjande 3 gånger i veckan utöver vardagsmotionen och som ätit allsidigt och alltid tyckt att denne mår bra. Vad händer när denne dras in i hälsotrenden och anammar alla råd och rön? Kanske blir samma person rädd för att den tränar för lite och därmed höjer dosen till 10 gånger i veckan, börja kontrollera sitt matintag för att inte äta för mycket och byter genast ut sina gamla träningskläder till nya trendiga kompressionskläder för att alla andra har det. Vet då denna person vad som händer med kroppen när träningsdosen höjs? Vet samma person att det ställs högre krav på vila, näringsintag och återhämtningsträning än tidigare? Reflekterar individen över att skillnaden i dennes liv blir väldigt stor och att kroppen kanske mår sämre än tidigare?

Det kanske just denna person gör. Men det kan jag utläsa och reflektera över när jag tar del av ämnet i sociala medier är att trenden inte drar åt det hållet. Istället för att vi individer faktiskt sätter oss ner och lyssnar på vår kropp, vad vi faktiskt mår bra av och hur vi hittar vår balans körs det bara på. Det tränas mer och mer, äts allt mer kontrollerat, köps allt mer hälsoprodukter och trendiga träningskläder för att det ska se bra ut.

Men ärligt, hur mycket gör det? Var går gränsen? Är det här hälsosamt?

Ännu en gång vill jag trycka på att vi alla är individer. Vad jag mår bra av är inte alls detsamma som du mår bra av. Därför skulle jag faktiskt våga påstå att det är livsfarligt att haka på hälsotrenden utan att reflektera vad som är lagom för just dig och vad du mår bra av. Innan du hakar på tåget till att vara hälsotrendig är därför mitt bästa tips att skriva på ett papper vad du vill uppnå med eventuella förändringar, hur mår du bra och vad ska du akta dig för?

För alla är vi olika och vi mår bra av olika saker. Det har vi alltid varit. Vi har inte blivit mer lika bara för att det är trendigt att vara hälsosam. Vad som är hälsosamt är individuellt och därför vill jag att DU bestämmer vad som är hälsa för DIG innan du anammar allt som publiceras på sociala medier och i tidningar samt andra medier.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

4 kommentarer

  1. Pingback: Lästips |

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>