Hälsostress – den nya faran i att vara ”perfekt”

Vi vet alla att idag är det inne att veta allt om kost och hälsa. Men vad innebär det rent praktiskt? Jag läste för ett tag sedan en artikel om ”hälsostress” och det var en kvinna som under en månad skulle sköta sig vad det gällde hälsa. Hon satte upp olika mål, med alltifrån knipövningar till att äta ”rätt”.

Resultatet var att hon kände en hälsostress – det var tre avokados i veckan, det var träning, mindfulness, ekologisk mat, alkoholfritt, vara ute med barnen – ja, listan kan göras lång. Men det fick mig att tänka till, blir vi helt enkelt stressade av att vara hälsosamma? Jo, jag tycker mig känna igen det. Vi överhopas med de nyaste rönen – ISO-diet, LCHF, GI, Atkins – vad är egentligen rätt i den här röran?

Frågan är – finns det verkligen något som är rätt? Och inte ska väl vår hälsomedvetenhet leda till stress? Stress är en folksjukdom som kan leda både till övervikt och utmattningsdepressioner. Något entydigt svar är svårt att ge. Jag tycker att hälsomedvetenhet ska vara en glädje, en törst efter kunskap över hur den egna kroppen fungerar. Medan vissa vill undvika att äta för mycket av något så är andra oroliga att de fått i sig för lite. Tipset är: testa dig själv, vad fungerar för dig? Och var snäll mot dig själv, investera i din egen kropp med det som fungerar. Till exempel så är jag själv inne på LCHF-frukostar. Varför? Det är för att jag håller mig mätt och känner mig pigg – och det för mig är ett kvitto för hälsa.

Foto: Licette Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>