Hälsotrender Livskick vill se 2016

Varje år för med sig nya trender, och det är vi människor som bestämmer vad som ska få bli en trend och inte. Vi har möjlighet att skapa attityder och beteenden som är genuint hälsosamma – och här är listan att utgå ifrån. Lämna gärna en kommentar med hälsovanor DU vill se bli en trend 2016.

halsotrend

1. Självklar självmedkänsla

Det pratas mycket om självmedkänsla (framförallt här på Livskick, kanske?) men det finns en bra anledning till det: självmedkänsla är ett oerhört bra verktyg för bättre självkänsla och självförtroende – ja, bättre psykiskt mående över huvud taget. Vi vill att självmedkänsla ska vara något självklart hos varje person, och att det får vara grunden för allt annat vi gör för vår hälsa. Läs mer om självmedkänsla här och här.

2. Träning = röra på kroppen

Om man får tro Instagram eller valfritt träningsmagasin verkar det vara crossfit, annan hård gymträning, eller fantastiskt omöjliga yoga-poser som gäller för att det ska räknas. Men träning ska vara för alla, även de som inte kan eller vill träna hårt. Alla människor är olika, med olika förutsättningar, och olika intressen. Vi vill att begreppet träning ska förknippas med all form av rörelse – allt från crossfit till korta promenader med hunden.

3. Positivt matprat

Bort med all typ av tråkprat kring maten! Lägg betoningen på vad kroppen (och själen!) behöver och mår bra av istället för att klaga på vad den inte behöver eller vad vi inte borde äta. Det här året lär vi oss lyssna på kroppen och väljer att tala positivt om mat, speciellt framför barnen.

4. Friskvårda själen

Både privatpersoner och företag satsar mycket tid och pengar på att få kroppen att bli hälsosam, och nästan till vilket pris som helst. Det är ingen hemlighet att den psykiska hälsan får stå tillbaka till förmån för den smala (och därmed hälsosamma, tydligen) kroppen. Vi vill se att företag lägger lika mycket tid och pengar på att hjälpa sina anställda trivas på arbetsplatsen och att förbättra den psykiska hälsan på andra sätt. Vi vill också se en trend där fler människor öppet visar i sociala medier att de vårdar sin själ och tar hand om sitt inre, likväl som sitt yttre.

5. Operfektionistiskt

En orsak till stress är perfektionism, så istället för att säga att vi vill minska på stressen i samhället (vilket egentligen kunde varit en punkt på denna lista), vill vi uppmana individer att minska på egna krav på perfektionism. Perfektion är en illusion som aldrig går att uppfylla. Sociala medier visar en skev verklighet som får oss att tro att vi måste ha ett sådant liv för att duga. Men alla möter vi svårigheter, alla har vi damm i hörnen, alla har vi celluliter eller annat som inte ”får” eller ”ska” synas. I år vill vi se att svenskarna släpper fasaden och vågar vara sådär fantastiskt ”operfekta” som vi är.

6. Koppla ner & sluta jämföra

Som en fortsättning på föregående punkt vill vi uppmana till time-off då och då, från mobilen och sociala medier. Strunta i vad alla andra gör, lev ditt liv här och nu. Mycket skärmtid kan innebära mycket jämförande och influenser från andra vad du ”borde” göra eller hur du ”borde” se ut/äta/träna. Gör 2016 till ditt år – då du bestämmer hur du vill leva ditt liv, helt oberoende av andra.

7. Vetenskaplig syn på trender

Det kanske inte är det smartaste att avsluta en trend-lista med en uppmaning att syna trender – men vi gör det ändå, för att det är så frigörande och viktigt! Har kostexperten kommit ut med ytterligare en ‘revolutionerande’ metod som ska få oss att bli lyckliga och smala? Hörde du från din kompis att kollodialt silver är nästintill ett mirakelmedel som botar allt från skörbjugg till ensamhet? Eller läste du i aftonblaskan att gluten är från helvetet och roten till allt ont? Då är det dags för en faktakoll (och då menar vi inte pseudovetenskap). Även om trenderna inte är så extrema som vår överdrift i denna text, är det alltid en bra idé att granska vetenskapen innan du köper dyra varor som inte håller vad de lovar. Tänk vad bra det vore om vi i slutet på 2016 kan kalla svenskarna för nej-sägare till pseudovetenskap!

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>