Har du blivit bortvald? Stärk självkänslan så här!

Människor är flockdjur; att accepteras av gruppen har i årtusenden varit avgörande för vår överlevnad. Vår hjärna har därför ett finkänsligt varningssystem för minsta tecken på avståndstagande: ett nej gör ont – både i privatliv och på jobbet. Men den främsta faran idag – till skillnad från när människan levde i grottor eller på savannen – är att du hamnar i en negativ tankecykel som riskerar att skada din självkänsla. Ta del av detta första-hjälpen-kit för att undvika kvarstående men.

nej

Ju starkare självkänsla, desto mindre ont kommer ett ”nej” att göra. Kom bara ihåg att självkänsla är något som helt naturligt varierar över tid; vissa dagar är du på topp, andra känns allt tungt och ett ”nej” raserar resterna av ditt försvar. Därför är det bra att vara förberedd med vissa grundläggande tankegångar.

När du blir bortvald i privatlivet

Killen ville inte dejta, kompisen slutade höra av sig, brorsan har inte presenterat dig för sin nya flickvän. Tänk då på att:

Motverka negativa tankar

Det är väldigt lätt att lägga skulden hos sig själv: ”Han tackade nej till en till träff för att jag är för ful/hade för tråkiga kläder/berättade det där dåliga skämtet” – och så är den negativa tankespiralen igång på högvarv. Stoppa och motverka genast detta genom att istället försöka komma på de goda egenskaperna du trots allt har: ”Jag trivs med mitt eget utseende/väljer personliga outfits/är jätterolig”. Koppla gärna varje egenskap till ett tillfälle när det har uppskattas och accepterats.

Välja den bästa bakgrundshistorien

När vi får ett ”nej” sitter vi sällan på all info om varför. Detta är en av anledningarna till att vi ”skyller på oss själva”. Det kanske inte alls är så att din kompis skäms över dig och därför lät bli att bjuda dig på festen, utan det var det faktum att hon visste att du inte skulle trivas med övriga på bjudningen som gjorde att hon struntade i det? Eller – hon kanske helt enkelt glömde? När du inte vet – välj den historia som får dig och din självkänsla att må bäst!

Prata om det

Gör det ont – stäng inte in det! Ring en kompis, gå hem till mamma eller låt din sambo trösta dig. Att prata högt om en händelse kan hjälpa till att avdramatisera den – och rätt person kan förklara för dig varför och hur du överreagerat på det som inträffat. Dessutom får du omtanke och kärlek som hjälper dig att gilla dig själv igen.

Utsätta dig igen

Det är lockande att dra sig tillbaka och aldrig göra om samma ”misstag” efter att ha blivit bortvald. Men kommer det göra dig lyckligare eller mer självsäker? Knappast – snarare tillbakadragen och ensam. Finns det ett mönster i de ”nej” du får kan du fundera över om du borde göra något annorlunda (utan katastroftankar om dig själv som person!), men låt det aldrig stoppa dig i livet.

När du har blivit bortvald i arbetslivet

Du fick inte jobbet du sökte, du blev inte befordrad eller din idé på mötet fick dåligt gehör. Tänk då på att:

Behåll perspektivet

Varje dag får mängder av duktiga, smarta och välförtjänta personer ett ”nej” från någon. Det är omöjligt att ge ett ”ja” till alla. Och det kanske till och med handlade om en intern kandidat/en intern överenskommelse/en affär du inte någon aning om – allt kretsar inte kring dig och din insats! Dessutom; en karriär kryper ofta framåt i små, små steg – kanske sådana du inte ens märker av under tiden? Varje ”nej” hör till vägen. (Är jobbet viktigast i ditt liv? Kanske finns det saker att vara tacksam över under tiden du strävar framåt?)

Passa på att dra lärdom

Vem var det som fick det där ”ja”:et egentligen? Vad har den personen/den personens idé som du inte hade? Var ärlig när du besvarar dessa frågor: även om du är sårad är det inte troligt att personen var en värdelös idiot, eller hur? Fråga gärna ansvarig chef/rekryterare om du kan få feedback på din egen insats – du kan få höra saker du kanske aldrig tänkt på men som du lätt kan ändra till nästa gång.

Lägg upp en Plan B

Har du redan lugnat ner dig, sett den större bilden och tagit emot feedback – men ändå känner att du möts av motstånd? Tja, då kanske det är dags att fundera på alternativa vägar till ditt mål. Kanske finns det andra möjligheter att nå den karriär du är ute efter? Eller kanske det är dags att byta bana helt?

Din självkänsla är en del av ditt varumärke

På dagens arbetsmarknad är konkurrensen stenhård och det är inte bara konkreta färdigheter som räknas – utan också hur du klarar att hantera olika situationer. Blir du förbannad, ledsen eller uppgiven av ett ”nej” är det kanske inte alltid smart att visa det. Kan du moget hantera att inte bli vald i alla situationer kommer du framstå som självsäker – och därmed också professionell. (Och du kommer garanterat att må bättre själv också!)

Källa: women&home

Mer att läsa

2 kommentarer

  1. 1

    Tack för dessa tips Liselotte.
    Ibland kan man också reflektera över anledningarna man själv säger nej till andra. Ofta är det så att man inte säger nej pga den andra personen men på grund av andra omständigheter. Om jag säger nej pga dessa grunder så gör antagligen andra det med.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>