Dietisten: ”Därför ska du inte börja med glutenfri kost om du inte har celiaki”

”Glutenfri”. Troligen har du sett det ordet allt oftare på sistone, eftersom Sverige har importerat den glutenfria trenden direkt från det stora landet i väst – och kanske till och med tagit den några steg längre. Glutenfria produkter säljer som smör och var och varannan kallar sig ”glutenintolerant” – ofta utan att någon egentlig diagnos ställts. Här problematiserar dietisten Elin Lustig trenden och menar att ”Lilla landet lagom har fastnat i glutenträsket”.

glutenfritt

Fakta

Celiaki är en autoimmun sjukdom som gör att man inte tål gluten i maten. Gluten är ett protein som du hittar i vete, råg och korn. Havre är glutenfritt, men kan kontaminerats i produktionen, så personer med celiaki kan bara äta havre märkt som glutenfritt. När en person med celiaki äter gluten blir tunntarmens slemhinna inflammerad, tarmluddet minskar och näringsupptaget försämras. På Svenska Celiakiförbundet finns massor med information, tips och kontaktmöjligheter.

Symtom

Symtombilden innan diagnos vid intag av gluten är väldigt olika från person till person, och påverkas av vid vilken ålder man får sin celiaki. Dålig aptit, magont, trötthet, dålig tillväxt och humörsvägningar är vanliga symtom – men i vuxen ålder kan symtomen bli alltmer luddiga. Många av dem kan uppstå av helt andra anledningar. Diagnos ställs med hjälp av blodprov och att man går ner i tarmen och tittar på den. På en frisk person ser tarmen ”luddig” och välmående ut medan en person med obehandlad celiaki har en alldeles slät och irriterad tarm.

”Alla mår bra av en glutenfri kost!”

Här syftas alltså på personer utan celiaki. Ett falskt påstående, men med ett uns av sanning. En viktig fråga i det här är: hur såg kosten ut innan? Hur ser kosten ut efter? Byter du din vita pasta mot råris och rotfrukter? Byter du kakorna på fikapausen varje eftermiddag mot en frukt? Blir spontanfikan en havreboll istället för den stora äppelpajen med vaniljsås? Har du bytt ut din formfranska mot ett bröd bakat på bovete, havremjöl, mandelmjöl med frön och nötter i?

Lite extremt kanske, men av erfarenhet vågar jag påstå att det ser ut så här i väldigt många fall. Det bör också tilläggas att de flesta som börjar med en ny diet/kost som omtalas som hälsosam gör det ofta i samband med början av ett hälsosammare liv. Detta innebär att motion, sömn och alkohol ofta justeras i samband med kosten. Självklart kommer den här personen att må bättre. Men det är inte undvikandet av GLUTEN som är orsaken till detta.

Varför säger läkare att det är farligt att äta glutenfri kost när man inte har utredd celiaki?

Det är mycket vanligt idag att börja med en glutenfri kost utan att ha gått igenom en utredning. Varningar från läkare, dietister och Celiakiförbundet har gått ut, men möts av ”Men om jag känner att jag mår bättre, då har jag väl löst det själv? Då är det väl bara att fortsätta?” Det finns olika grupper som väljer att utesluta gluten och här kommer lite mothugg för dessa grupper:

Den som mår dåligt. Till den som börjar med glutenfri kost på grund av olika besvär från exempelvis tarmen; du behöver utredas! Har du celiaki kommer det vara väldigt svårt att utreda om du redan har börjat med glutenfri kost. Du kommer må lite bättre, men utan kunskapen om den faktiska sjukdomen bakom dina besvär kommer du antagligen att slarva – och risken för att du så småningom mår dåligt igen och letar nya trender som kan lugna din bråkiga tarm uppstår. (”Nej det kommer jag inte!” Jo det kommer du.) Det kan också vara andra sjukdomar som ligger bakom dina besvär, som tillfälligt lindras av glutenfri kost. (Till viss del pga placebo-effekt, men även vid IBS kan effekten uppstå). Dessa bör i allra högsta grad utredas.

Den som vill gå ner i vikt. Flera löpsedlar säger att man går ner i vikt av glutenfri kost. Om detta säger jag bara en sak; du har minskat energiintaget.

”Jag bryr mig inte om en diagnos.” En diagnos gör att du kan få rätt kost i vård och omsorg. Det bidrar till statistik och mer kunskap (det som många klagar på inte finns). Den bidrar till att det blir enklare att utreda släktingar, som barn och syskon, eftersom det kommer att framstå som självklart att utreda. Diagnoser är bra.

”Vården tar inte mina besvär på allvar”

Jag tänker inte säga emot dig här. Jag vet att det ibland är en kamp att söka vård. Lösningen från vårdens sida stavas utbildning, tid och personal. Lösningen från din sida är: ha så mycket på fötterna som möjligt och ställ krav. Diffusa besvär från magtrakten eller i samband med måltider kräver noggrann utredning. Gör en dagbok under fyra dagar till en vecka: skriv ner allt du äter och dricker, hur mycket, vid vilken tidpunkt, hur fort du äter, vad du gör resten av dagen, hur mycket sömn du får, vilka mediciner du tar (glöm ej p-piller och liknande!). Skriv upp vilka symtom du får och när. Hur ofta går du på toaletten? Vad är det för konsistens på bajset? När får du ont i magen? Vart i magen gör det ont? När mår du illa? När blir du trött? Och så vidare.

Men icke-celiaki glutenkänslighet då?

Ja – det finns personer som inte har den autoimmuna sjukdomen celiaki men ändå reagerar på gluten. Området undersöks alltmer och utvecklingen av nya och tillförlitliga verktyg för korrekt utredning går framåt. Jag vågar dock påstå att THERE’S NO WAY JOSÉ att alla människor som undviker gluten idag har denna känslighet.

Hoppas att jag dragit ut ett par frågetecken till utropstecken och att detta uppfattats rätt; mår du dåligt ska du söka vård. Punkt.

Av: Elin Lustig, leg. dietist

Denna text publicerades ursprungligen som ett blogginlägg på Elins hemsida – som du hittar här.

Mer att läsa

6 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>