Hela frukter minskar risken för diabetes

En konsumtion av mer hela frukter, speciellt blåbär, vindruvor och äpplen, leder till en markant nedsatt risk att drabbas av typ 2 diabetes. En större konsumtion av fruktjuicer är däremot kopplat till en högre risk att drabbas.

frukt, juice, diabetes, vindruvor, äpplen, blåbär, typ 2 diabetes, fruktos, konsumtion, risk, studie, antocyaniner

Tidigare har man funnit tvetydiga samband mellan fruktkonsumtion och diabetes, men en ny amerikansk studie visar att vissa frukter kan ha särskilda fördelar när det gäller att motverka diabetes. I studien tittade man både på den allmänna konsumtionen av frukt, och även på intaget av individuella frukter.

Man fann att personer som åt minst två portioner hel frukt varje vecka minskade risken att drabbas av diabetes typ 2 med hela 23 %, jämfört med dem som åt mindre än en portion per månad. Detta gällde speciellt blåbär, vindruvor och äpplen. De som konsumerade en eller fler portioner av fruktjuice varje dag ökade risken att drabbas med så mycket som 21 %. Bytte man ut tre portioner juice per vecka mot hela frukter resulterade det i en minskning att drabbas med 7%.

Frukternas glykemiska index (GI) var dock ingen relevant faktor i resultaten. Däremot hade juicens höga glykemiska index en betydelse – vilket kan förklara varför juiceintaget hade inverkan på risken att drabbas av diabetes.

Forskarna tror att de fördelar som vissa frukter kan ha kan bero på en speciell komponent i frukten. Till exempel har tidigare studier sammankopplat antocyaniner, som finns i bär och vindruvor, med en minskad risk för hjärtinfarkt.

De råd som nu finns kvarstår alltså. Det är bättre med hela frukter än juice. Och det finns ingenting att vara rädd för när det gäller frukt. Det är inte frukt man talar om när man talar om risken med fruktos, utan läsk och juice. Ät frukt och var glad att du gör något bra för kroppen!

Källa: Harvard University

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>