Högt intag av protein kan krympa hjärnan

En mängd studier har visat att en diet som består av mycket grönsaker, frukt och fisk kan fördröja utvecklingen av Alzheimers sjukdom. En ny studie har nu testat ett antal dieters effekt på mössens motsvarighet till Alzheimers sjukdom och fann att en diet bestående av högt intag av protein ledde till en mindre hjärna hos mössen. Man ”skapade” alltså möss som hade genetiska förutsättningar att utveckla Alzheimers sjukdom.

Dieterna som mössen fick var:

  1. Den normala dieten (kontrollgruppen),
  2. en diet motsvarande LCHF (låg kolhydrat, hög fett),
  3. en diet bestående av högt proteinintag med lite kolhydrater,
  4. samt en diet med mycket kolhydrater men lite fett.

Sedan tittade forskarna bland annat på mössens hjärna och kroppsvikt. Helt oväntat upptäckte man att mössen som blivit matade med diet nummer 3 (mycket protein, lite kolhydrater) hade en hjärna som var 5 % mindre än de andra mössen och dessutom var delar av hippocampus (den del av hjärnan som ansvarar för bildandet av nya minnen) mindre utvecklad.

Eftersom dessa möss hade en viss gen kan generella slutsatser inte dras utan det måste ske liknande studier på normala möss, och frågan är ju om dessa fynd kan ha något med människans hjärna att göra eller inte. Dieter bestående av lite kolhydrater och mycket proteiner är ett relativt nytt fenomen och effekterna kommer inte att visa sig förrän om många år.

Källa: Molecular Neurodegeneration, via ScienceDaily.

Bild: freeimages.com

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>