Hummus på kikärter och kidneybönor

Hummus är populärt, både som pålägg och som tillbehör till en måltid. För mig är hummus ett perfekt pålägg som både är enkelt att göra själv och väldigt nyttigt.

Den traditionella hummusen görs på kikärter, olja, citron, vitlök, spiskummin, salt och peppar. En del tillsätter även sesampasta (Tahini) för att ge hummusen extra smak.

Men för någon dag sedan när jag skulle göra en ny omgång hummus upptäckte jag att jag hade lite kokta kidneybönor i kylen som var över från en annan måltid. Därför blandade jag kidneybönorna tillsammans med kikärterna och fick fram en ny hummus med en ny spännande smak och färg. Denna nya variant tillför även lite mer järn än den traditionella hummusen då kidneybönan är en baljväxt som är rik på järn.

Recept:

  • 2 dl Kikärter
  • 1 dl Kidneybönor
  • 2 msk Olja (Olivolja eller Rapsolja)
  • 2 msk Citronsaft
  • 1 – 2 tsk Spiskummin
  • 1 Vitlöksklyfta
  • Vatten
  • Salt och peppar

Gör så här:

Koka baljväxterna i fall du inte väljer att köpa färdigkokta produkter. Blanda sedan det tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa ihop det till en härlig röra med hjälp av en stavmixer exempelvis. Vattenmängden kan variera utefter hur porös hummus man vill ha. Ibland vill man ha en lösare variant ibland inte.

Men våga testa olika varianter!

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>