Hur mår dina tarmar egentligen?

Det är en del av det mest naturliga som finns. Lika naturligt som att vi äter och som att vi alla sover någon gång på dygnet är det faktiskt att vi går på toaletten. När jag säger ”gå tå toaletten” menar jag inte att vi ska gå och kissa, utan jag prata om behovet nummer 2, bajsa, tömma tarmarna eller vad vi nu vill kalla det.

Hur mår dina tarmar egentligen?

Hur många rynkade på näsan nu genom att bara läsa de orden? Antagligen ganska många. För det är just ämnet bemöts om någon råkar lyfta det. Det är naturligt men vi pratar inte om det – vi låtsas att det inte existerar, vi går på toaletten i smyg eller när det märks som minst, vi gör det helst när vi är ensamma hemma och vi gör för tusan det inte det på offentliga toaletter. Känner du igen dig?

Nu kommer den här texten inte handla om hur man ska gå på toaletten eller var, det är givetvis upp till dig. Jag vill däremot diskutera frågan. Lyfta fram det ur tabuhörnet som vi har skapat och tryckt in det i.

När vi diskuterar sjukdomar och hur vi kan göra för att förebygga hälsa kommer ämnet på tal, det är mer regel än undantag. Varför? För att ofta avslöjar tarmarna hur vi mår. Har vi regelbundna vanor med kost, träning och sömn har vi oftast regelbundna toalettvanor. Då mår magen bra, och avföringen har samma konsistens och form.

Är vi stressade och har kaos i kroppen på ett eller annat sätt (kan vara undermedveten stress) reagerar tarmsystemet ofta genom att sluta fungera helt, eller gå på högvarv vilket leder till diarré av något slag. Att jämt behöva gå och tänka på magen och toalettvanor är det ingen som har tid med. Ingen vill väl att tankarna ska upptas med ”hur länge sedan var jag på toaletten nu egentligen” eller ”undrar om de har toalett i närheten”?

I nästa artikel kommer jag besvara frågor om vad som är inom ramen för normalt och avvikande beteende gällande frekvensen av toalettbesök, vad som kan hjälpa vid trög mage samt hur man kan få magen att lugna sig lite från att gå på högvarv.

Tills dess – tänk efter: Hur mår din mage? Hur är regelbundenheten? Har du ont när du går på toaletten eller springer du dit titt som tätt och har besvär av det? Hur ser just dina vanor ut?

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

4 kommentarer

  1. 1

    Åh, ser fram emot att läsa mer. Jag har ju en jäklig mage 🙁 det gör alltid ont när det är dags och alltid efter att jag ätit.

  2. 2

    Det varierar så mkt… ibland är det som om jag har förstoppning en vecka och ibland är det som om jag bulkar…

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>