I år önskar vi oss ingenting

Jul och nyår närmar sig med stormsteg. December hör till årets stressigaste månad där de flesta av oss är fullt upptagna med att pussla ihop årets sista jobbmöten med allt som ska bli klart innan årsskiftet. Detta samtidigt som vi vill hinna med glöggmingel, julmiddagar, julklappsköp och julens matlagning. Träningen ska inte heller försummas, hemmet ska vara fint och kläderna ska glittra ikapp med julpyntet.

ingenting

Vad årets julklapp är presenteras årligen av HUI. Samtidigt visar en färsk undersökning från SIFO att julen 2014 önskar sig de flesta inget i julklapp. Det stämmer. Det enskilt mest förekommande svaret på frågan om vad man önskar sig är inget. Detta gäller oavsett kön, ålder eller geografisk utgångspunkt.

Varför de flesta önskar sig ingenting är svårt att säga: kanske är det en reaktion mot kommersialism; osäkert politiskt läge, och därmed ekonomi; svårigheter att önska sig något; eller ett utslag av Rädda Barnens kampanj där de säljer “ingenting”.

Oavsett vad skälet är så är slutet av året en bra tidpunkt att fundera på hur vi lever våra liv, och vad vi behöver för att må bra. Kanske är det så att vi inte behöver jäkta för att hinna gå på alla glöggfester, hitta de perfekta julklapparna, kläderna och maten. Vi kanske inte heller behöver ge oss själva en massa nyårslöften med ytterligare krav inom områden där vi inte räcker till och kan prestera lite mera. Kanske är det så att vi istället behöver just lite mer av ingenting.

Ett nytt år ger nya möjligheter till att se att du duger som du är, och ska göra det som får dig att må bra i kropp och själ. Om det är att hinna med så mycket som möjligt så är det toppen och bara att köra på. Om inte så är det kanske dags att önska sig lite mer av ingenting.

Bild: Pixabay

Av Sandra Strandberg

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>