Ideal förändras över tid – nu hänger det på oss!

Backar vi hundra år tillbaka i tiden, ser vi att kvinnans kroppsideal förändrats beroende på i vilket skede samhället varit och vilken roll kvinnan haft just då. Låt oss ta en titt!

ideal2

Samhället styr oss på många sätt; hur vi ska bete oss, klä oss och framförallt se ut. Kvinnans ideal har genom tiderna växlat fram och tillbaka, ungefär så här:

1910-tal: Fyllig och barnalstrande
1920-tal: Smal och kapabel
1930-tal: ”Rund och sund”
1940/50-tal: Yppig hemmafru
1960-tal: Väldigt smal
1970-tal: Frihet och jämställdhet hägrade – och överskuggade för en gångs skull kroppens form
1980/90-tal: ”Gymmad”kropp

Anledningen till dessa drastiska förändringar berodde mycket på samhällsutvecklingen och kvinnans roll i samhället. När kvinnor skulle ut och kämpa med männen på arbetsmarknaden utplånades deras former och det smala idealet symboliserade självständighet. I början på 1900-talet och under 30-talet var barnafödseln låg i Sverige och kvinnorna gick upp i vikt och blev mer anpassade till att föda barn. När gymmen gjorde sitt intåg på bred front blev det starka och smala idealet åter rådande.

Som vi ser har det varit lite vartannat decennium. Har det senaste decenniet talat för en späd kvinnokropp har nästa sett till att vara motsatsen. Enligt statistiken – och det relativt låga barnafödandet just nu – borde det alltså vara dags för en ”fylligare” kvinna. Samtidigt lever vi en värld där tolerans, öppenhet och eget ansvar värderas högt. I den här frågan har vi en stor dos av detta ansvar – och borde använda det till just ökad tolerans och öppenhet.

Nu är det vår tur att se till att idealet för detta decenniet blir som vi själva valt: och tänk om vi kunde välja att inte välja? Ett ideal bestående av alla kroppsformer. Det hänger på oss, hur vår syn på kvinnokroppen ska vara, nu och i framtiden. Det hänger på oss.

Läs också: ”Hitta en förnöjsamhet i den du är” – Kvinnor 60+ om kropp & ideal

Källa: Populär Historia, nr 8/2000

Text och foto: Angelica Fjellman

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>