Ideal som ideal – Om varför ”Strong is the new skinny” inte enbart bör hyllas

Ett vältränat ideal med stora muskler och uppenbar styrka har länge varit norm för män. Därför reagerade många kvinnor med glädje och lättnad när den “deffade” kroppen plötsligt också blev gångbar för dem: istället för att banta sig till det smala kvinnoidealet fick de nu gå till gymmet och lyfta tungt.

Styrketräning är minst lika viktigt för kvinnor som för män: det skyddar mot benskörhet, ökar balansen och stärker immunförsvaret. En stark kropp klarar sig betydligt bättre än en undernärd. Men nu börjar röster höjas som varnar för att allt inte enbart är frid och fröjd med trenden att “Strong is the new skinny”. Här är några argument som tas upp:

1. Stark är inte det nya smala – stark och smal är det nya smala

Snarare än att ha ersatt det smala idealet har det vältränade adderats till idealet: du ska som kvinna vara både muskelös och smal. Inom smalhetsidealet har det alltid funnit olika ideal, te.x. kurvig, men med platt mage. Nu har smalidealhet med synliga muskler och “tonad” kropp tillkommit.

2. Vältränad är inte lika med välmående

Att byta ut batningspreparat och “förbjudet att äta”-listor mot kosttillskott och “måste äta innan träning”-listor innebär ofta ingen förbättring. Risken finns att de som strävar efter ett vältränat ideal blir lika upptagna av ett onaturligt sätt att äta som de som bantar. Till detta kommer risken med överdriven träning och alla hälsofaror detta kan innebära.

3. Alla ideal kan leda till kroppsmissnöje

Även bilden av en vältränad kvinna som optimal är fokuserad på just en bild: det handlar fortfarande om kvinnans utseende. Och forskning visar att alla utseendeideal har samma potential att leda till ett missnöje med den egna kroppen – och därmed det egna jaget – oavsett om det talar om muskler eller synliga revben. Istället för att vara missnöjda med enbart sin vikt, visar studier att kvinnor nu också börjar bli missnöjda med andelen muskelmassa.

Man kan alltså sammanfatta med att strong is the new skinny. Men det är forfarande ett ideal – och ideal har fortfarande förmågan att riskera vår hälsa.

Källor:

Projekt Perfekt (Natur och Kultur, 2014) – Frisén, Holmqvist Gattario & Lunde

What do fit women want? Strong or Skinny – Washingtonpost.com

Bild: Pixabay.com

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>