Infria nyårslöftet – så här gör du

Med en stor förväntan vänder jag min näsa mot skyn. Rosig på kinden av den kalla vinden men även av att ha druckit den kvarvarande glöggen från jul. En mörkblå himmel omsluter alla oss som står ute och väntar på nedräkningen och till klockslaget.

nyårslöfte

Ett nytt år, sprakande av fyrverkerier på det stora himlavarvet, kramar som delas ut och önskning om det nya året. Det är då, just där i allvarets men även i glädjens stund vi bestämmer oss för ett nyårslöfte. Orden och löftet sprakar upp hjärnan och får ögonen att glittra lite extra – det är mitt år nu.

I början av januari smakar du om och om på löftet och jobbar på för att infria det, men någon månad senare så strandar det hela. Löftet fejdar sakta bort, ibland har du inte ens märkt av att du mer och mer kommer ifrån det. Något händer som gör att det poppar upp igen och du inser att det blev inget av det hela. Vad var det som hände? Och varför svek du löftet du gav dig själv?

Har du någon gång tänk på vad som fick Carolina Klüft att fortsätta idrotta år efter år? Hur Ingvar Kamprad blev en stor företagare? Eller hur statsministern blev statsminister? Någon gång har även dessa personer startat med ett löfte till sig själva – men de tappade inte bort det på vägen. Vad skiljer dig från dem, egentligen?

Jag tror att de har en gemensam nämnare, en gemensam dragkraft – något som både du och jag har: passion. Det gäller bara att hitta den och jobba för den. Det handlar om att brinna tillräckligt mycket för sakens skull. Att förankra ditt löfte djupt inombords. Carolina Klüft, Ingvar Kamprad och statsministern åt, sov, andades och levde med sina drömmar tätt intill sitt hjärta. Varje timme, dag påminde de sig själva om hur mycket de ville till målet.

Målet, ja. Hur många av oss har inte givit löften utan att ens fundera över syftet? Halvhjärtade löften utan förankring kommer inte att infrias. Du förhandlar nämligen med den västa förhandlare du kan tänka dig – dig själv. Du kommer inte att vinna om inte målet är så brinnande och attraktivt att du gör vad som helst för att nå dit.

Du bör titta på syftet – vad du vill uppnå med ditt mål. Målet är den viktigaste drivkraften du har. Förankrar du det i varje cell i din kropp så du andas ut det, så kommer din hjärna att omedvetet välja en väg till det mål du brinner för. Din kropp kommer att svara på alla elektroniska impulser och styr dig mot det du vill.

Hemligheten är rätt enkel – du ser dig själv redan i dag framme vid målet. Din hjärna kan inte skilja på sanning eller lögn men kommer att svara på det du matar den med. Smart är då att lura hjärnan att signalera till övriga kroppen att du redan är i mål.

Brinner du inte tillräckligt för målet så kommer du att missa det, du kommer att ta till dig fler problem än lösningar på din väg framåt. Ditt mål är en förälskelse som du vill återförenas med. De hinder du stöter på kommer du att lösa på vägen.

Jobba lite extra med ditt mål för att göra det brinnande och attraktivt – så är hela kroppen är med.

Ta fram ett papper och skissa ned dina tankar. I mitten skriver/målar/klistrar du fast något som symboliserar ditt mål. Blunda och fantisera.

1. Se dig själv i mål och titta dig runt omkring. Vad ser du runt omkring dig? Beskriv natur, folk, hus eller vad du har runt omkring dig på pappret.

2. Se dig själv i mål och lyssna aktivt. Vad hör du? Vinden, barnskratt, applåder, brasljud. Skriv/rita vad du hör när du är i mål.

3. Se dig själv i mål, hur känns det? Känn riktigt efter i kroppen vad du känner för go känsla. Känner du vind mot huden? Är du stolt, glad, ängslig, trött, eller nöjd när du är framme? Beskriv det på pappret.

4. Se dig själv i mål, hur doftar det? Beskriv hur det doftar runt omkring dig. Svett, rök, hav, avgaser, gräs, kaffe? Skissa på ditt papper.

5. Se dig själv i mål, vilken smak har du på tungan? Smakar det från mat, kaffe, sand, rökt fisk, blod eller något annat? Skriv ned det på pappret.

Du har nu beskrivit ditt mål med alla dina sinnen. Allt tillsammans skapar nya möjligheter för hela din själ att sträva mot målet som du beskrivit. Nu gäller det bara att hålla bilden vid liv. Sätt upp din kladdiga skiss om ditt mål någonstans där du ser det varje dag. Påminn dig genom att varje morgon tänka på ditt mål, framkalla bilden, ljudet, känslan, synen, smaken och doften när du är framme. Känn in känslan och hur mycket du vill nå målet. Upprepa detta till lunch och när du somnar. Skapa känslan, få med drivet och passionen för målet du har satt upp.

Du har nu startat din väg mot ditt nyårslöfte och du kommer att infria det.

Lycka till!

Lisbet Olofsson
www.halsozam.com
Facebook

Bild: Livskick

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>