Ingen vinner när vi jämför oss med varandra

Att jämföra sig med andra är något som säkerligen funnits så länge människan funnits på jorden. Det som egentligen är annorlunda nu är att vi kan jämföra oss mer, lättare, snabbare med hjälp av sociala medier. Människans tidigare försök att vara bättre än grannen, har gått över till att vi nu ska vara bättre än alla andra i den västerländska världen. Och medan det för med sig enorma möjligheter till inspiration och utveckling, så finns det också negativa aspekter.

jämförande

Det skadar dig själv och andra

Forskning visar att jämförelse föder avundsjuka, dåligt självförtroende, depression och sämre tillit till människor. Att jämföra sig med människor som har det sämre ställt kan ge en viss fördel för självkänslan – men kostar också. Det kräver ju att du finner nöje i någon annans misslyckande för att känna dig tillräcklig, och du börjar jämföra dig på ett småaktigt sätt. Då tappar du något som är viktigt i livet – nämligen samverkan och band till andra människor. Jämförandet leder ju till att du antingen nedvärderar dig själv eller ser ner på andra människor.

Det du jämför dig med är inte sant

Det vi människor visar för omvärlden är vanligtvis en tillrättalagd, redigerad, version av verkligheten. En studie har visat att vi inte bara håller igen med negativa känslor, utan även att vi har en förmåga att överskatta positivitet i andra människors liv – och missuppfattar eller ser inte andra människors negativa känslor. Så det handlar inte bara om vad vi själva sänder ut – utan vad vi uppfattar om andra. Vi skapar alltså föreställningar om andra människor som inte alls är verkliga.

Du kan inte vinna

Det finns alltid någon som är bättre än du. Och det är okej! Om du mäter din egen lycka mot andras så kommer du alltid att förlora, eftersom det du jämför dig med ofta bara finns i ditt eget huvud. Dessutom handlar jämförande om att du hela tiden letar efter saker som kan hjälpa dig att vara bättre – för att du innerst inne känner att du inte duger. Det hindrar dig från att nå dina mål; det gör att du behandlar dig själv och din kropp på sätt som inte är hälosamt för dig; och det hindrar dig från att leva ditt liv.

Var istället den bästa versionen av dig själv

Självklart är det bra att ha förebilder som motiverar dig och inspirerar dig på olika sätt. Det är konstruktivt och bra. Men om du finner att du tittar på andras liv och känner avund, frustration, eller att du inte duger – då är det inte hälsosamt längre.

Stäng av. Var medveten om alla budskap som bombarderar dig varje dag – oavsett om det är från media, reklam, vänner, familj… Vi får höra hundratals gånger varje dag om hur vi borde leva och vad vi borde vilja. Ta inte till dig, utan låt allt bara flyta förbi dig. Kanske hjälper det att undvika sociala medier, stänga av TV:n, eller sätta telefonen på ljudlös under vissa tider på dygnet?

Lyssna in. Istället för att lyssna på alla andras röster, lyssna till din egen. Ställ frågor till dig själv och bara lyssna på svaren. Vad vill du egentligen? Vad tycker du egentligen? Vem vill du egentligen vara?

Acceptera. Om du nu får höra din egen röst och får nya idéer, tankar och känslor – tillåt dem att påverka ditt liv. Acceptera vem du är och hur du ser ut, utan att ha åsikter om det (bra eller dåliga). Det är nyckeln till att sluta jämföra dig med andra.

Var en förebild. Du har möjligheten att vara ärlig och äkta mot din omgivning, och i sociala medier. Om vi alla visar bitar av vilka vi är och hur vardagen kan vara, så kanske vi lättare kan vandra ett par steg i varandras skor. Man får faktiskt gnälla och tycka att allt är skit ibland. Ingen mår bra 100% av dagen! På så sätt ser vi ju att ingen är perfekt, och så kan vi hjälpa varandra framåt istället. 

When you are content to be simply yourself
and don’t compare and compete,
everybody will respect you.

– Lao Tzu

Bild: SXC

Mer att läsa