Intutitivt ätande – att lita på kroppen

Att äta precis vad du vill, närhelst du vill. Hur skulle det vara? Blir du frestad, eller svettig vid bara tanken? För dem som ägnar sig åt så kallat intuitivt ätande är det nödvändigt.

intuitivtatande

Mat. Egentligen energi i olika former med olika smak, som hjälper kroppen att orka och skänker oss njutning. Men för hur många människor är det allt det är? Jag tror tyvärr att de som inte reflekterar en kort sekund innan de tar en kaka till är i minoritet idag. Idag är vad man bör och inte bör stoppa i sig oerhört laddat för så många av oss.

Intuitivt ätande är en filosofi kring ätande som syftar till att skapa en hälsosam relation till mat med utgångspunkt i kroppens egna hunger- och mättnadssignaler. Jag har skrivit om det tidigare; hur våra kroppar hela tiden skickar signaler till oss och hur vi ofta lärt oss att ignonera signalerna och därför i stor utsträckning tappat kontakten med kroppen. Intuitivt ätande handlar om att hitta dem igen. Det handlar framförallt om tillit: att lita till att kroppen själv faktiskt vet vad den behöver för att fungera och må bra. Inom rörelsen talar man om ”matpolisen”. Det är den där rösten i ditt huvud som skäller på dig om du ätit ”för mycket” eller något du anser onyttigt. Den rösten ska bort nu!

Det första steget är att tillåta dig själv att äta – vad du vill och när du vill. Det är ett absolut nödvändigt steg, dels för att lära sig att lyssna och skapa tillit till kroppens signaler men kanske främst för att skala av vad som ofta är många års värderingar, skamkänslor och annat kring mat och ätande, ditlagda av både oss själva och av det samhälle vi lever i.

Att släppa den (inbillade) kontrollen du skapat, vare sig det är strikt diet, ätardagar eller en tydlig uppdelning i vad som är ”bra” och ”dålig” mat, kan vara väldigt skrämmande. Kanske blir du rädd att bli tjock, eller tror att du aldrig kommer kunna sluta äta till exempel kakor. Men: om du verkligen får äta hur mycket du vill av vad du vill, tröttnar du faktiskt till slut. Suget blir inte lika intensivt efter ett tag, eftersom den mat som tidigare ansetts förbjuden nu saknar sin tidigare laddning; kakor är inte samma sak som skam, rädsla eller ångest, det är bara kakor! Låter du kroppen styra vad den vill äta, reglerar den det själv och du hamnar efter en tid på en sund nivå för just dig. Det handlar än en gång om tillit, ingen kropp vill må dåligt.

För att skapa den tilliten måste du också lära dig känna dina hungersignaler – och äta när de kommer. Det är ett måste för att skapa tillit. Kroppen kommer då, när den märker att signalerna faktiskt blir tagna på allvar, att lita på att den får vad den behöver av dig och till exempel inte överäta.

När mat inte längre är synonymt med jobbiga känslor och du litar till din kropps signaler, blir förhållandet till ätande sunt och tryggt. Det är ett arbete som tar tid, speciellt om du har en historia med ätstörningar bakom dig. Men det går att bli fri. Börja redan idag, genom att äta precis vad du vill och märk att absolut ingenting obehagligt behöver hända.

Källa: www.intuitiveeating.com

Bild: Pixabay

Mer att läsa

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>