Jag julstressar inte (vet inte ens hur man gör)

Otaliga gånger hör jag om denna julstress som infinner sig i svenskarnas munnar, på bloggar och i media. Men idag när jag satt och tänkte på det så insåg jag att jag inte ens vet hur man gör för att julstressa. Vad då julstress? Varför ska man julstressa? Finns verkligen julstress?

Är det att man ska inhandla en massa julklappar i tid till julafton? Varför stressar man med det i så fall? Och även om man är ute i sista minuten – varför stressa över det? Vad spelar det för roll?

Eller handlar det om var man ska fira julen? Det kan jag relatera till för hur man än gör blir någon besviken. Så är det, men inte ger det mig stress.

Kanske är det av prestige man stressar. Att hemmet ska vara sådär perfekt inrett, trädgården ska vara tipptopp med perfekt mängd tomtar, stakar, ljusslingor och pyssel. Då undrar jag om det är vettigt över huvud taget. För vem inreder man om man känner stress över det?

Eller är det bakningen och maten som ställer till det? Om man inte gillar att göra det – varför ska man? Köp färdigt för sjutton.

Jag tror faktiskt inte vi är så många som känner riktig julstress, det är nog mest något vi slänger oss med. Jag handlar klappar utefter bästa förmåga, jag firar jul var jag vill, jag inreder när och hur (om) jag vill, och jag bakar och lagar mat om jag känner för det. Det är att ha kravlös julfrid, och jag rekommenderar det varmt.

Bild: Livskick

Mer att läsa

6 kommentarer

 1. 1
 2. 2

  Jag stressar inte heller, men upplever inte heller att människor runt omkring mig stressar. Man gör väl det man har lust med av julen!? Däremot kan jag förstå att det var stressigt för min mormor/farmor som skulle julstäda HELA huset, varenda skåp skulle torkas invändigt och utvändigt o.s.v, allt skulle bakas från grunden, korv skulle stoppas och syltan fixas, någon ny gardin skulle sys, allt skulle bytas ut mot julsaker, allt från förklädet till stolsdynor och toaletthanddukar, kransar skulle plockas och göras, julgrupper fixas, fint på gravarna om det inte var för snöigt, julklappar köpas, lackas och så vidare, samtidigt som de skulle hålla ordning på julens egentliga budskap. Det var lite annat än det är nu och den stressen skulle jag kunna förstå.

 3. 3

  Julstress eller inte. För mig har det varit viktigt att göra det som är viktigt för mig. Aldrig mera jular där allt känns konstlat, för att det är jul och för att man förväntas vara som mest familj just då. Nu firar jag med dem jag vill. Och med familjen också, men utan att bråka. I några år bojkottade jag min familj, för det gjorde för ont helt enkelt. Sen är det Kristi födelse jag firar, och det är ju en glädjens tid!

  Klart vi ska fika på det stället när du är här! Vet inte om vi hinner det denna gång, men alldeles säkert gången efter!

  kram!

  Emilia

 4. Pingback: Meer juul – Liz
 5. 6

  Jag stressar inte det minsta. Det hjälper inte, och dessutom resonerar jag som så att det som blir det blir, resten glömde jag och det går ändå inte att fixa kl tre på Julafton för då börjar Kalle!! Julen är till för att njuta tillsammans med de man tycker om. Var tacksam för allt du har och sänd en tanke till dem som är mindre lyckligt lottade. Det är det viktigaste tycker jag!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>