”Jag var min löpning, och det tog nästan mitt liv”

Jag älskade att springa. Det var det mest underbara i världen att känna att min kropp kunde bära mig hur långt som helst. Mil efter mil. Andas in – andas ut – andas in – andas ut, allt i takt med stegen; höger vänster, höger vänster…  Löpningen var jag. Det var min identitet, min självbild, mitt självförtroende. Vissa ser sig själva som ”golfare”, ”hockeyspelare” eller kanske ”konstnärer”, jag – jag var ”löpare”. Kanske var det också det som gjorde det hela så sårbart och skört, att jag lät träningen bli ”jag”. Idag är det där underbara, det där som gjorde mig till mig – det är det svåraste, mest giftiga, mest underbara. Det som nästan tog mitt liv.

lopning

Alla människor blir inte beroende av alkohol och alla blir inte heller beroende av träning. Alla är olika och det är många saker som spelar in, men för mig blev träning en drog. Den handlar om kontroll – eller snarare om rädslan att tappa kontrollen. Självhat yttrar sig gärna som överdriven träning: ”spring din äckliga kropp”, och känslan av att inte ha kontroll mildras med en manisk kontroll över maten. En kropp som hatas får ingen kärlek, och utan kärlek får den ingen omvårdnad.

Jag älskade att springa, det fick mig att känna mig bra. Den främsta orsaken till det var att den maniska träningen gjorde att jag kände att jag hade den kontroll jag så desperat sökte. Sprungit en mil – check, tränat så eller så mycket – check.

Det jag lärt mig, och vill förmedla, är att det behövs en dos av försiktighet och eftertanke när man läser uttalanden som ”den sämsta träningen är den som inte blir av” eller ”no pain, no gain”, för att nämna några av dessa budskap (så kallad fitspo) som sprids i sociala medier. I värsta fall kan faktiskt ”det där träningspasset som blev av trots trötthet” vara just det passet där hjärtat lade av.

Tiden som ”löpare” är förbi. Jag kan fortfarande springa – ibland och på bra dagar. Jag är inte löpningen längre, och det är en enorm skillnad.

Av Emelie Borg

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>