Jakten på lycka: Ge mer!

Vi människor mår vanligtvis bra av att donera pengar eller saker till välgörenhet – men vi mår ännu bättre om vi kan ge något direkt till någon vi känner, eller om vi kan ge något på ett sätt som bygger upp en social relation. Ny forskning har för första gången undersökt hur sociala relationer påverkar så att generöst givande leder till positiva känslor hos givaren.

lycka, ge, gåva, donation, välgörenhet, donera, socialt, relationer, givande, människor

Forskarna ville undersöka när de känslomässiga fördelarna manifesterar sig i samband med att man donerar till välgörenhet. Man genomförde tre studier som berörde socialt givande, och fann att den största lyckoboosten infann sig när människor gav pengar till, eller spenderade pengar på, andra människor – om själva givandet ledde till en social relation.Slutsatsen blev att givare blir lyckligast av att ge pengar direkt en annan människa, istället för att bara anonymt skicka pengar till ett välgörande ändamål.

Man diskuterar nu hur detta kan användas av organisationer som är beroende av donationer – men jag tycker att det intressanta med studien är att den faktiskt visar att vi blir lyckliga av att hjälpa andra. Genom att ge tid, pengar och andra saker till andra människor bygger vi inte bara upp våra relationer, utan vi mår bättre själva. Kanske är det detta som är den äkta källan till lycka?

Källa: International Journal of Happiness and Development

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>