Jojo-bantning och snabba dietförändringar leder till abstinens

Att jojo-banta leder till en ohälsosam livsstil, det vet vi. Nu finns nya rapporter som kan visa vad som faktiskt bidrar till denna onda cirkel som så många av oss har svårt att komma ifrån.

Det är vanligt att man äter hälsosamt i veckorna och mer eller mindre svullar i sig onyttigheter på helgen. En del klarar av detta och varken går upp i vikt eller mår dåligt av det. Men de flesta kan erkänna att på måndagen är sockersuget i hög grad närvarande. Det samma gäller personer som går ner i vikt, men som åter och åter igen hamnar i sina gamla matvanor.

Ny forskning visar att detta aktiverar ett system i hjärnan som reagerar på stress, vilket leder till att man föräter sig, samt får ångestkänslor och abstinensliknande symtom, inte olikt det som en person som lever under drog- eller alkoholmissbruk upplever. Att äta sockerrika livsmedel förändrar hjärnans stressystem så att man kan känna sig stressad, även om man inte är det. Med andra ord – man ”medicinerar” sina stressymtom med sötsaker, men egentligen handlar det om abstinens och inte stress.

Dessa resultat kan förklara hur jojo-bantning kan ske och varför det inte leder till viktnedgång. Dessutom visar de att denna livsstil medför hälsorisker då aktivering av hjärnans stressystem kan medföra både känslomässiga störningar och hjärtsjukdom.

Källa: Scripps Research Institute. ”Diet Switching Can Activate Brain’s Stress System, Lead To ‘Withdrawal’ Symptoms.” ScienceDaily

Bild: Naito8 / FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>