Julen kommer med stress – ta’t lugnt!

Julmust och skumtomtar har nått affärerna för länge sen, julbelysningen pryder gator och torg medan funderingar på julklappar tar upp stora delar av tankeverksamheten. Julen närmar sig med stormsteg och stressen gör sig påmind hos många av oss. Här kommer några tips på hur du kan ändra tankesätt och njuta mer av tillvaron.

945866_44534106

Schemat är fullspäckat med julaktiviteter på jobbet, skolan och tillsammans med bekanta. På stan trängs alla i jakten efter de perfekta presenterna samtidigt som stormarknaderna har slingrande köer när maten ska inhandlas. Med julen kommer prestationskrav i jakten på perfektion. Vad vi ofta glömmer är att det är vi själva som skapar kraven, det är vår bild av den perfekta julen som avgör hur mycket vi stressar veckorna före.

Julen har blivit en tid av överflöd

Tiden kring julen överflödas av prylar, mat och måsten. Många har en romantiserad bild av julen där snön ligger vit på marken, maten smakar gudomligt, alla trivs ihop och barnens ögon tindrar ikapp med de gnistrande ljusen i granen. För att leva upp till den perfekta bilden av julen och hinna med allt som behöver ordnas ligger stressnivån i topp veckorna före dopparedan.

I vår jakt på den perfekta julen glömmer vi vad som egentligen är meningen med julen, att spendera tid och dela skratt med de personer som står oss närmast. Istället för att fokusera på det viktiga köper vi fler och dyrare presenter. Vi ger bort saker som ingen egentligen behöver och spär på konsumtionshetsen ytterligare.

Dagarna efter jul är hela Sverige som i en dvala. Stressen som börjar släppa känns som en ordentlig bakfylla. Ångesten från all julmat och alla spenderade slantar gör sig påmind och vi börjar redan klura på nyårslöften. Nästa år, då börjar mitt nya liv. Men varför måste vi vänta tills dess? Kan vi inte börja redan nu, några veckor före jul?

Den här julen kan vi väl försöka att ta’t lite lugnt?

Vi behöver inte sätta ribban i topp. Allt behöver inte vara perfekt. Det är dags att bryta trenden. Den här julen kan vi väl försöka njuta mer och stressa mindre? Bestäm er för att ha knytkalas och dela upp matlagningsuppgifter till var och en. Gör någonting roligt ihop istället för att köpa massa presenter till varandra som ändå kommer ligga orörda. Visa att du bryr dig om någon bara genom ett telefonsamtal eller ett besök. Materiella saker är inte det som gör oss lyckliga i längden. Julen behöver inte bli sådär tv-perfekt. Det viktigaste är att du mår bra och gör det du gillar. Och om ribban inte är satt i skyarna så upplevs julen som mycket bättre oavsett hur den blir.

Läs gärna fler tips för att skapa ro i juletiden.

Bild: freeimages.com

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>