Kalorier – så fungerar det

Egentligen heter det kilokalorier (kcal) och är ett mått på energi. En annan enhet är kilojoule (kJ). Vi får energi av kolhydrater, fett, proteiner och alkohol. Men olika bränsle ger olika energiinnehåll.

Mängd energi per gram fett:

Bränsle Kilokalorier (kcal)

Kilojoule (kJ)

Protein 4 17
Fett 9 37
Kolhydrater 4 17
Alkohol 7 29

Tittar vi på tabellen ser vi att mest energi får vi från fett, 9 kcal per gram fett.

Det som är positivt med att räkna kalorier är att du kan få kontroll över ditt energiintag. Kvinnors genomsnittliga energiintag enligt Riksmaten (en undersökning av kostvanor och näringsintag i Sverige 1997-98) ligger på 1870 kcal medan män har ett genomsnittligt intag på 2370 kcal. Detta är beräknat per dygn. Det här ger bara en fingervisning och det finns olika rekommendationer på hur mycket man ska få i sig för att kroppen inte ska få kostrelaterade sjukdomar.

En näringsrekommendation som gäller för svenska förhållanden är SNR-97. Där finns det referensvärden på hur mycket som ska intas. För kvinnor mellan 19-30 år är det dels en rekommendation på 2200 kcal (det gäller vid låg fysisk aktivitet) och där anger de även ett spann på mellan 1960-2440 kcal (eftersom intaget av energi också beror på hur mycket vi väger). För kvinnor mellan 31-60 år är värdena 2170 kcal per dygn och spannet ligger på 2030 – 2290 kcal.

Detta med fysisk aktivitet har en viktig koppling till energibegreppet. Är vi fysiskt aktiva och dessutom har ett arbete som inte innebär sittande ställning vid datorn, då är det svårt att ta efter de näringsrekommendationer som ges.

Men nu till det minus som faktiskt finns med kaloribegreppet – det säger nämligen ingenting om näringsinnehållet. Det är ”bara” ett mått på energi, men den kan inte på något sätt säga om vi får i oss tillräckligt vitaminer och mineraler, fetter, protein och kolhydrater. Dessutom vet vi att det finns olika kvalitéer sett på exempelvis protein och fett. Senaste debatten gällande kolhydrater har också lärt oss att olika sorter ger olika utslag på blodsockret. Att exempelvis utesluta fett med argumentet att det innehåller för många kalorier är inte tillräckligt, eftersom fett har många funktioner som kroppen behöver.

Sammanfattning: Kilokalorier, ett mått på energi, är bra att använda för att se det totala energiintaget. För att behålla vikten brukar man säga att energi in ska vara lika med energi ut. Det som gör att kaloribegreppet kan få kritik är det faktum att inget sägs om näringsinnehållet.

Lite historik bakom namnet kalori: Kalori kommer från latin och betyder värme. Det är alltså den mängd energi som behövs för att höja temperaturen med en grad på ett gram vatten

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>