Kampen för frihet kan föras på Bali – om att bli frisk från en ätstörning och att leva här och nu

Du vet allt det där du ska göra ”sen”? Oavsett om det handlar om att börja träna, testa den där nya maträtten, åka till ett nytt ställe – eller bli frisk från en ätstörning – så är det lätt att skjuta upp det du vill uppleva i livet. För Sanna, som kämpar för att bli fri från sin ätstörning, handlade den stora drömmen om en långresa till Asien. Här kommer hennes berättelse, direkt från Bali.

Något som ätstörningar är experter på är att få dig att tänka ”sen!”; ”Sen när jag är smal ska jag …” – följt av sådant som egentligen alla människor förtjänar. Alla människor utom just du, det vill säga. Det kan till exempel handla om att träffa en partner, att skaffa ett jobb du trivs med eller att åka på en resa du länge drömt om.

Med tiden har jag insett att ”sen” inte existerar. Dels genom terapi och dels genom att arbeta med min ätstörning på ett personligt plan har jag förstått att allt vi med säkerhet vet att vi har är ”nu”. Och detta helt oavsett vad vi väger och hur vi ser ut. Eller, som i mitt och många andras fall – hur ätstörningen säger att vi ser ut.

Genom att tänka ”nu” istället för ”sen” kan man väga in andra aspekter än vikt och utseende när det kommer till att fatta beslut angående vad man vill göra i livet. En sådan lättnad! För min del handlade detta ”nu”, i början av 2015, om att jag planerade en resa jag länge drömt om – en resa till Sydostasien. sannaPå grund av oavslutade studier och behovet av att spara ihop lite mer pengar kunde jag inte åka på studs, men i februari bokade jag min resa till Bali, med utresedatum den 15 september. Jag började inse att ”nu” i bemärkelsen ”år 2015” var det optimala tillfället för mig att åka på min efterlängtade resa. Jag skulle ha tagit min examen från universitetet, hunnit spara ihop pengar från sommarens jobb, samtidigt som jag inte hade hunnit skaffa något mer långvarigt arbete eller några barn jag behövde resa ifrån. Allt detta talade för att hösten 2015 var rätt tid för mig att åka – och inget av argumenten för att resa handlade om vikt eller utseende.

I skrivande stund är jag här: Jag är på Bali. Jag har varit här en vecka och varje dag är som en dröm. Naturen, kulturen, människorna och maten. Allt så olikt hemma, och just detta är en stor fördel för mig som aktivt valt att utmana ”sen” och leva i harmoni med ”nu”. Jag vet inte vad dagarna kommer att innehålla. Jag kan omöjligt veta det. Jag behöver inte veta det.  Att leva i harmoni med ”nu” handlar för mig om att känna efter, lyssna inåt och göra det som här och nu känns rätt för mig. Denna ö inspirerar till precis detta, med en lokalbefolkningen som i regel inte använder klockan, utan äter, sover och dricker när de känner för det. Riktiga förebilder för mig!

sanna2Trots att denna resa är någonting jag länge drömt om, även innan jag drabbades av en ätstörning, har den kommit att symbolisera en stor vinst för mig på vägen mot mitt tillfrisknande. Även utan min ätstörning hade jag sett denna resa som en fantastisk möjlighet att utmana och lära mig saker om mig själv. Med en ätstörning i bagaget känner jag dock att utmaningen och då även vinsten är ännu större.

Samtidigt så pågår den kamp som jag – för snart 2,5 år sedan – påbörjade för att bli frisk hela tiden; om det så sker på Bali eller hemma i Sverige. Detta är något jag anser att vi som drabbats av en ätstörning måste våga inse. Kampen för frihet kan pågå, oavsett var du är och vad du gör. Ditt ”nu” är NU! IDAG! Och oavsett hur mycket din ätstörning lurar dig att tänka ”sen” kan jag garantera att allt vi har är ”nu”.

Gästskribent: Sanna Gustavsson

Bilder: Pixabay och Sannas Instagram (där du kan följa hennes resa!)

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>