Kan ditt selfie-beteende avslöja din personlighet?

Fler än 200 000 foton laddas upp på Facebook varje minut. Många av bilderna är ‘selfies’ – bilder av oss själva. Varför tar vi så många selfies, och varför lägger vi upp dem i sociala medier? Det försökte psykologer från Tyskland och Polen att ta reda på.

selfie

I ett första experiment deltog 748 män och kvinnor som fick redogöra för hur många selfies de hade postat i sociala medier (såsom Facebook, Instagram och Snapchat) under den senaste månaden. De fick också svara på tre enkäter om sin personlighet. Tillsammans hade deltagarna lagt upp 350 bilder på sig själva, 100 bilder med en partner, och 200 gruppbilder (sk ‘groupies’). Kvinnor postade betydligt fler bilder på sig själva än män:

Typ av bild Kvinnor antal bilder/månad Män antal bilder/månad
Egna selfies 6,7 st 3,3 st
Groupies 6,1 st 2,6 st
Bild med partner 1,2 st 1, 7 st

Vidare analys avslöjade att män och kvinnor som i personlighetstesterna visats vara extremt extroverta och socialt exhibitionistiska postade fler selfies. Däremot fann man ingen koppling till självkänsla – det fanns ingen skillnad mellan personer med stor tilltro till sig själva och de som var handikappande självkritiska.

I sitt andra experiment ville författarna kontrollera den första studien, genom att be en grupp universitetsstudenter spionera på sina vänners Facebook-profiler (med medgivande) och på så sätt se om antalet selfie-inlägg stämde med de första resultaten. Dessa var identiska med den första studien – förutom att det nu upptäcktes en länk mellan självkänsla och selfie-inlägg (i alla fall bland män). Män som tänkte högt om sig själva tenderade att posta fler bilder av det egna ansiktet.

En anledning till att denna koppling inte hittades i den första studien kan vara att den inkluderade en mängd sociala medier, medan den andra endast tittade på Facebook. Kanske är det så att Facebook lockar fler självkära personer? Man noterade också att tidigare studier visat att det är oklart vilket samband det finns mellan självkänsla och beteende i sociala medier. Agnieszka Sorokowska, en av författarna, berättar:

—Å ena sidan kan det vara så att människor med hög, stabil självkänsla gärna vill dela sina foton för att de inte är mottagliga för kritik. Å andra sidan kan det vara så att människor med låg självkänsla är ännu mer villiga att synas i sociala medier och marknadsföra sig själva i ett försök att få bättre självkänsla.

Om det är så att mäns höga självkänsla driver dem till att posta fler selfies, eller att deras egon boostas av att få sina bilder ‘gillade’ – det vet man heller inte i nuläget.

Källa: Psychology Today

Studien: Sorokowska, A., Oleszkiewicz, A., Frackowiak, T., Pisanski, K., Chmiel, A., & Sorokowski, P. (2016). Selfies and personality: Who posts self-portrait photographs? Personality and Individual Differences, 90, 119–123.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>