Kändisar kan göra unga mer allmänbildade

Kändiskulturer och mediastjärnor beskylls ofta för att fördärva ungdomar, med ouppnåeliga ideal och mer eller mindre galna trender. Men allt är inte svart eller vitt – ett kändisintresse kan faktiskt utveckla tonåringars kunskaper om samhället, tror forskare.

Angelina Jolie.  Bildkälla

Angelina Jolie.
Bildkälla

Den brittiska mediaforskaren James Bennett har gått ut med åsikten att de unga som är intresserade av kändisar och populärkultur lättare hänger med i samhällsdiskussionen och lär sig mer om modernt liv. Följer du stjärnorna i tidningar och på tv lär du dig samtidigt mycket om aktuella politiska och ekonomiska ämnen, menar dr Bennett. Kändisars agerande skapar regelbundet diskussioner kring kulturella åsikter och moral, vilket utvecklar tonåringars förmåga att ta ställning i olika frågor. Bröstoperationer, bantning, psykisk ohälsa, adoptioner och relationer – det Angelina Jolie eller Cara Delvigne gör eller säger i intervjuer sätter igång både tankar och samtal bland dem som följer dem.

—Tonåringar utvecklas av att diskutera moderna ämnen som dessa med sina jämnåriga, anser forskaren, och menar därmed att vi inte ska döma unga och tro att de blir förblindade och förförda av kändiskulturen.

—Unga människor som följer media förstår skillnaden på TV-stjärnor och politiker, säger Bennett. —Och dessutom förstår du hur PR-maskineriet fungerar och varför kändisar blir populära.

Med andra ord: tonåringar är inte dumma – och blir inte nödvändigtvis fördummade av att se ”Keeping up with the Kardashians”. De kan faktiskt till och med bli smartare.

Notera: Livskick anser fortfarande att idealen i media bör förändras – eller snarare breddas. Men att säga att all mediakonsumtion skulle vara enbart dåligt är alldeles för enkelt. Och tonåringar är sällan enkla varelser!

Källa: Royal Holloway University of London

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>