Känn dig hälsosam – lev längre

I en tid där vi ständigt får veta vad vi borde göra för vår hälsa, är det svårt att känna sig hälsosam. Men ny forskning tyder på att just känslan av att ha en god hälsa kan leda till ett längre (och kanske lyckligare?) liv.

leva

Vi har länge vetat att kroniska sjukdomar och olika typer av ohälsosamma beteenden är riskfaktorer för en förtida död. Dock visar en nypublicerad studie att psykologiska faktorer kan vara minst lika viktiga för att leva längre.

När forskarna studerade data från drygt 6000 personer, över nästan 30 års tid, framstod två oväntade variabler som mest betydelsefulla för ett långt liv: nämligen snabbtänkthet (hjärnans förmåga att processa information) och självupplevd hälsa (hur bra man själv ansåg att man mådde).

Resultaten förvånar forskarna, som ser en möjlig förklaring i att de ”kända” faktorerna som leder till tidigare död (såsom sjukdomar, socio-ekonomiska problem och socialt stöd) tidigare endast granskats en och en. Eftersom de ofta är associerade med varandra kan de ha överdrivits tidigare. I den nya studien undvek man detta problem genom att samla in data från en mängd olika håll och med fler variabler – både objektiva och subjektiva – inblandade.

Att de subjektiva faktorerna skulle ha så stor effekt trodde man inte, men så var alltså fallet: de personer som rapporterat en god hälsa, levde också längre.

—Resultatet att de psykologiska faktorerna visar så starkt samband med mortalitet är förvånande, eftersom stora mängder tidigare forskning visar att medicinska och fysiska förutsättningar är de viktigaste för att bli gammal.

Upptäckten ger en viktigt insikt för alla dem som idag arbetar med den åldrande befolkningen – men också för dig som enskild individ: det där dåliga samvetet för att du inte har toppfysik eller inte ätit allt du borde för att minska din cancerrisk kanske faktiskt spelar större roll än fysiken och sjukdomsrisken i sig…?

(För övrigt: Att vara kvinna är fortfarande en positiv faktor för långt liv – medan rökning fortfarande anses öka risken för ett kort. Så ciggaretterna kanske du ska lägga ner, oavsett hur bra du tycker att du mår.)

Källa: Psychologicalscience

Studien: Think Fast, Feel Fine, Live Long. A 29-Year Study of Cognition, Health, and Survival in Middle-Aged and Older Adults

Läs också: Tankar kring åldrande påverkar minne och hörsel

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>