Kolesterolfrågan: Hur mycket ägg kan vi äta?

Hur är det egentligen med ägg? Många gillar ägg på grund av det höga proteininnehållet. Men kan vi äta hur mycket ägg som helst? Hur är det med kolesterolhalten i ägg? 

agg

Det är sant att ägg innehåller kolesterol, närmare bestämt runt 200 mg/ägg beroende på storlek. Kolesterol är livsnödvändigt då det är med i viss hormonbildning, men även eftersom en del av kolesterolet är med i samma kretslopp där gallsyror bildas. Gallsyror har en betydelsefull uppgift för kroppens omsättning av fett.

Vi får i oss kolesterol via kosten (bland annat ägg), och utöver det vi får i oss via kosten bildar kroppen ca 1 g/dag. Den kroppsegna produktionen styrs till en viss del beroende på hur mycket vi äter. Har vi ett högt kolesterolintag (om vi till exempel äter flera ägg varje dag) sänker kroppen den egna produktionen. Detta för att inte ha onödigt höga kolesterolmängder i blodomloppet. Förhöjda kolesterolvärden kan nämligen leda till hjärt-och kärlsjukdomar på längre sikt.

Så med detta facit i hand, hur mycket ägg kan eller bör vi äta?

Om du är frisk

För friska individer är det ingen fara att äta 1-2 stycken ägg/dag, tvärtom. Ägg innehåller bra med protein, vitaminer och mineraler. Ägg är därmed ett väldigt näringstätt och användbart livsmedel. Äggets höga proteinnivå får oss att uppleva mättnad under en längre tid. De kan tillagas och serveras i många olika variationer, bland annat i en omelett. Jag vågar påstå att friska personer kan äta 4-5 ägg någon dag för att nästa dag inte äta några alls utan att kroppen tar skada – den reglerar det egenproducerade kolesterolet efter det.

Hjärtsjuk eller diabetiker?

Det finns dock dem som bör se upp med ett alltför stort äggintag och det är personer med förhöjd risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Diabetiker är en sådan grupp. Även de med ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar bör äta ägg med viss försiktighet (1 ägg/dag). Är du orolig över ditt kolesterolvärde eller bara är allmänt nyfiken kan du alltid höra av dig till din läkare. Kolesterolet mäts enkelt genom att vanligt blodprov.

Bild: Livskick

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>