Kommentarer om vikt – och varför de är så dumma

Okej, låt oss göra det klart redan från början: du bör aldrig kommentera en annans persons vikt. Det är oartigt, ogenomtänkt och faktiskt helt ointressant. Men, eftersom replikerna fortfarande ges till både höger och vänster går vi här igenom några exempel för att beskriva precis hur dumt det är att ta upp kilon i ett samtal.*

viktkommentarer

Vikt uppfattas förvånansvärt ofta som viktigt. I media, på jobbet, bland vänner – diskussionen om olika personers kroppar och deras tyngd dyker upp på många olika sätt i många olika sammanhang. Vanligast är det kanske att kommentera en persons vikt när hen förändrat den på något sätt, men det kan nästan alltid göra mer skada än nytta.

Vad du inte bör säga när någon gått upp i vikt – och varför

”Har du lagt på dig lite?”

Personen i fråga har förmodligen lika stor tillgång till speglar och vågar som du – tar hen inte själv upp saken beror det kanske på att hen inte vill: antingen på grund av det är något som är känsligt, eller på grund av att det faktiskt är helt irrelevant för personens liv och mående. För övrigt är frågan, hur välmenande den än må vara, fruktansvärt oartig och riskerar att förstöra er relation.

”Jag tycker man går upp i vikt så lätt den här tiden på året!”

Det kanske låter som – och är menat som – ett personligt erkännande eller klagomål, men säger du det till någon som nyligen gått upp i vikt kommer det förmodligen att uppfattas som ett sätt att få denna att prata om samma problem. För övrigt så trivs vissa med att äta mer vissa perioder – och därmed kanske få en lite högre vikt – det har inte du med att göra.

”Jag hörde att XXX-dieten är jättebra, har du provat?”

Kom aldrig med tips eller råd, inte ens förtäckta, angående hälsa och nutrition, om personen inte själv bett dig om hjälp. En sådan kommentar kan vara jättejobbig att höra, för någon som inte alls är intresserad av, vet med sig att det inte vore hälsosamt för dem, eller som inte är redo att göra en livsstilsförändring. Om du själv blivit hjälpt av vissa modifikationer av mat eller träning och mår bra av dem – kul för dig! – men predika aldrig om dem för andra. Om du måste säga något (återigen; bara om det efterfrågas!): välj att berätta vilka svårigheter du själv stött på och hur du löst dem.

”Fin skjorta! Men jag tror det skulle vara snyggare på dig om den inte var instoppad…”

Många, t.ex. föräldrar till barn som börjar gå upp i vikt, visar sin oro och omtanke genom att försöka linda in en viktkommentar i något annat, vardagligt. Men det är svårt för den som är berörd att uppfatta detta som just omtanke – istället känns det som direkt kritik. Ska vikt, och vikten av hälsosam vikt, diskuteras, bör det alltid ske som en tvåvägs-kommunikation, inte som en föreläsning. Ta diskussionen gemensamt och när läget är rätt!

”Visste du att viktökning kan leda till högre blodtryck/ökad risk för cancer/knäproblem…?”

För det första: de flesta av oss vet redan på vilka sätt en för hög vikt är dålig. För det andra: det kommer nya studier dagligen, och råd och risker förändras, så det är svårt att slå fast det ena eller det andra. Och, för det tredje: hälsofaktorer är inte alltid det som mest motiverar någon att hålla en normal vikt. Dels för att det är svårt att ta till sig framtida problem, men också för att vad som är en hälsosam vikt kan diskuteras – och ligger olika för alla!

Vad du inte bör säga när någon gått ner i vikt – och varför

”Hur mycket har du gått ner?”

Utöver att vara väldigt påträngande och ohyfsat, förringar denna fråga vad personen åstadkommit (oavsett om det är med goda eller dåliga skäl). Att reducera viktnedgången till en siffra är att förminska situationen – som för personen kan vara stor. Om andra personer är närvarande kan frågan dessutom öppna för jämförelse och skapa dåligt mående hos flera.

”Du är sååå snygg! Jag kände knappt igen dig!”

Jaha – du tyckte alltså personen var ful innan? Fruktansvärt oförskämt – och dessutom kanske personen inte medvetet förändrat sin vikt (och därmed sitt utseende)..? Om viktnedgången beror på en sjukdom eller psykisk ohälsa av något slag kan denna kommentar vara förnedrande. För någon med dålig självkänsla kan det dessutom trigga igång ett större viktras, som blir hälsoskadligt.

”Är inte du färdig med din viktnedgång än?”

Att hålla en hälsosam vikt (oavsett var den nivån ligger för personen) är inte ett projekt med start och stopp – utan en livslång process som kan variera över tid, men aldrig ta slut. Att se det som en ”engångsgrej” är förminskande och ger dessutom en osund syn på viktförändringar, som något man gör då och då, snarare än något som bara behövs om måendet beror på det och sedan ska undvikas.

”Du borde ha gjort det här för länge sen!”

Antingen var personen plågad av sin oförmåga att tappa nödvändig vikt – eller så ansåg personen inte att det var nödvändigt. Oavsett vilket har du ingen rätt att ha någon åsikt om saken.

”Grattis! Jag hoppas du kan hålla i det här nu…”

Att lägga in tvivel i kommentarer om vikt visar att du inte tror på personens förmåga, vilket på intet sätt kommer hjälpa honom eller henne att må bra i framtiden – snarare tvärtom.

”Wow! Vad är din hemlighet!?”

Viktnedgång eller att hålla en sund vikt handlar inte om en trollformel eller magisk dryck. Det finns ingen ”hemlighet” – det handlar om att hitta balans i sitt ätande, sin träning och sitt liv.

Kom alltid ihåg

En siffra på vågen säger inget om hur en persons kropp mår. Den säger ännu mindre om hur personens själ mår. Var försiktig! Bry dig om människan, inte massan! (Och hitta för guds skull annat att prata med dina vänner om…)

 

*Ett undantag gäller såklart: i ett läkarsamtal kan din vikt faktiskt vara relevant. Speciellt om det handlar om viktiga detaljer som vilken läkemedelsdos du bör få, men i vissa fall också för din hälsas skull. Läs dock också: Gör vikten mindre viktig för förbättrad hälsa hos alla

Källa: Today.com

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

 1. 2

  Åh så bra skrivet Liselotte! Detta borde alla läsa! För det verkar vara svårt för många att inte fälla ddessa kommentarer. Det svåra tycker jag dock är att bemöta dem. När det handlar om andra går det lätt att leva som man lär, men när de är riktade mot en själv har jag ingen aning om vad jag ska säga. Jag vill ju kunna bemöta det på samma sätt som när kommentaren inte är riktad mot mig, men när det tar så himla hårt så är det svårt. Jag är väl medveten om vartenda hekto jag har gått ner och upp och när någon kommenterar det blir jag tom på ord.

  • 3

   Du är nog inte ensam om att uppleva detta Sofia! Jag har ingen koll alls på min egen vikt, men blir också stum om någon tar upp ämnet. Mycket för att jag faktiskt inte har något att säga om det! Kanske tystnaden egentligen är det bästa ”svaret” i dessa fall…? För vi vill ju att kommentarerna ska dö ut – och tystnaden är onekligen det bästa vapnet för att döda konversationer.

   Andra får gärna tipsa om bra ”come backs”! //Liselotte

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>