Köp Hem Fem – Laga god vardagsmat med bara 5 ingredienser (Nordstedts förlag)

Den här kokboken är en snabb, inspirerande och enkel kokbok för den nyutflugna fågeln eller barnfamiljen med lite tid och brist på idéer.

Även om titeln kan tolkas som att recepten endast innehåller fem ingredienser, är så inte fallet. I inledningen skriver Allt om mat, som ligger bakom ihopsamlandet av de 175 recepten i boken:

”Recepten bygger på att man handlar fem ingredienser till middagsmaten och fyller på med kryddor och andra basingredienser som man i förväg har köpt hem och ställt i skafferiet.”

kophemfemBoken börjar med att lista livsmedel som rekommenderas att alltid ska finnas i skafferiet eller i kylen. Den går sedan över till de olika grenspecifika receptkapitlen: Grönt, Fisk, Fågel, Fläsk, Nöt och Lamm. I början nämns även nödvändiga och informativa saker: om exempelvis hållbarhet i kyl; riktlinjer för typvikt av vissa grönsaker per grönsak; och exempel på vegetabiliskt protein. I varje animalisk ”inför-fakta-ruta” finns även innergrad-angivelser för att veta när köttet är färdiglagat.

Min första kokbok, given till mig av min mor, var Vår Kokbok. Jag fick den, och ett paket kexchoklad, när jag flyttade in i min första lägenhet och kommer ihåg hur kul det var att sitta och bläddra i den för att få inspiration till nästa veckas meny, och jag använder den än idag. Jag ser utan tvivel hur Köp Hem Fem kommer kunna spela samma roll i mångas liv – det är en bra grundreceptsamling.

Som sagt: enkel och inspirerande kokbok där varje recept ska ta max 30 minuter. Visst går det att googla fram recepten, men det är något härligt, och stressbefriande, med att ha alla recepten hemma och nära till hands.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>