Krönika: ”Alla har rätt att känna sig starkast i världen”

Från att känna sig som en skör docka till att känna hur kroppen jobbar för att lyfta tungt – här berättar Lorena Gustavsson om varför hon fastnat för tyngdlyftning (och inspirerar dig till att våga prova något utmanande, oavsett vad det är).

skivstang

Om du är kvinna är chansen stor att du fått höra av dina vårdnadshavare, din omgiving och kultur (eller i alla fall en av dessa tre) att det är viktigt att vara snäll, söt, hel, ren, lugn och balanserad. Att inte leva ut och leva om för mycket. Vi som upplevt det här har inte haft så många chanser i livet att lära oss att ta i ordentligt och få känna den sköna känslan det ger att våga göra någonting riktigt jobbigt eller läskigt, men samtidigt kul med kroppen och klara det.

Våra kläder var ofta ljusa, pastellfärgade och inte helt optimala för fri lek. Uppfostran av pojkar består sällan av samma mängd förmaningar av karaktären ”ta det försiktigt”, ”akta så du inte slår dig”. Historiskt sett har elitidrott för kvinnor motarbetats med motiveringen att vi skulle vara svaga, sköra och ömtåliga. Exempelvis förbjöds kvinnor att tävla i löpning för att det sades att livmodern kunde trilla ut! Även om det länge har gått an för kvinnor att ägna sig åt vissa tuffa sporter som kräver hård träning (t ex gymnastik och balett), så har det ändå alltid varit sporter där du uppfattas av ett otränat öga som lätt, smidig, klanderfri. Inte ruff, hård och råstark.

Därför är det med stort nöje jag läser Sara Martinssons långa reportage i nummer 16 av tidningen Fokus 2015 om tyngdlyftningens klass- och könsresa. Jag fånler framför lokalnyheterna när det gång på gång dyker upp inslag från ett gym eller en kraftsportsklubb där det handlar om ökat intresse bland kvinnor att lära sig hantera en skivstång. Äntligen får en sport som inte kräver massor av dyr utrustning – och som mest betraktats som ett källarförpassat, bröligt karlgöra – tillräckligt med social acceptans och respekt för att kunna avnjutas av alla som känner för det. Alla former av hälsa ska vara till för alla som vill utöva dem. Det ska inte vara ett privilegium för några få, och att vara stark verkar vara förenat med en hel del hälsomarkörer.

Även om många främst verkar vara intresserade av att kunna behärska ett 20-kilos järnrör med klovade viktskivor för de eventuella estetiska bieffekterna, så kan jag intyga, att när du väl börjar lära dig en tung och teknisk manöver (t ex en frivändning, en övning som är lekfull men samtidigt mätbar) är det svårt att inte bli biten. För den som är lite rebelliskt lagd kan det kännas otroligt befriande att i all sin enkelhet få lyfta någonting tungt. För mig innebär det dessutom att få känna att min kropp blir ett verktyg för att kunna utföra någonting som innebär mer än utseende. Min kropp, som hela tiden har bedömts, anpassats och späkts för att passa in i någon annans bild av hur den ”borde” vara, klarar av något riktigt utmanande.

Oavsett om det är att vinna OS i tyngdlyftning, kunna göra ett vettigt ryck med mer än själva stången, springa en halvtimme utan att stanna, orka leka med barnen en eftermiddag utan att bli helt slut, våga dyka ifrån den högsta klippan vid sommarstugan, eller att våga prova en dansklass – så är detta fysiska saker du kan testa för att känna dig modig, stark och veta säkert att du håller för mer än du tror. Precis på samma sätt som du gör dina mentala utmaningar. Alla behöver inte tävla för att vinna, men alla förtjänar att få känna sig starkast i världen.

Kom ihåg att äta också, annars blir du inte stark. Och kom ihåg att det är viktigt att göra rätt om du lyfter tungt, så att du inte riskerar att skada dig.

Källa:

Effekter av fysisk träning (2007). Åsa Cider, Ingibjörg Jonsdottir, Elisabet Stener-Victorin, Ulla Svantesson, Carin Wilén. Sisu Idrottsböcker.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

5 kommentarer

 1. 1
 2. 3

  Ja styrketräning är en kick för kroppen! Jätteviktigt också detta att det har setts som så okvinnligt. Min gamla sport – rodd var länge förbjuden för kvinnor, det var inte något man skulle hålla på med som kvinna (förutom möjligen de roddarmadammer som slet hund på Stockholms vatten och rodde folk hit och dit), vet att när jag höll på och kom med valkiga händer fick jag ofta höra av killar i min omgivning att det ju faktiskt inte var så kvinnligt…. like I care…

  • 4

   Det känns så förlegat! Och så killar som ska mansplaina för en hur okvinnlig en är!!! Gosh! Eftersom allt ju går ut på att behaga männen :p

   Det är ju goaste känslan att få ta i ordentligt 😀

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>