Krönika: ”Det är helheten som skapar hetsen”

Hälsohets som fenomen är omdiskuterat. Åsikten ”det är väl bara sluta att ta åt sig av det man tycker känns pressande” existerar nog både här och var. Men det där som upplevs pressande – av dig eller mig – existerar också både här och var; kanske till och med på så många ställen att det nästan blir omöjligt att sluta ta åt sig…?

intryck hälsohets

Ibland upplever jag att en del av de frågor som vi på Livskick lyfter och diskuterar uppfattas som petitesser, att vi ”rasar” över småsaker. Inte sällan hör vi ”Det är väl bara att avfölja det där Instagram-kontot om det påverkar dig negativt?”, ”Det finns väl värre saker att hetsa upp sig för än någon som vill träna sig till en platt mage” eller ”Hur farligt kan det vara med några tidningsrubriker om en ny diet?”. Och visst; Som händelser som är helt oberoende av varandra så kan jag till viss del förstå resonemanget. Men ser vi verkligen på alla de händelser som vi påverkas av i vår vardag – som fitnessbilder i sociala medier, reklam med pekpinnar om att vi borde förändra oss, och tidningar som uppmanar oss att äta mindre – som enskilda företeelser?

Jag tror snarare att vi gör som forskaren Katarina Gospic skriver i sin bok Välj rätt – att vi ”zoomar ut”, vilket innebär att vi intar ett helhetsperspektiv. Eftersom vi i våra liv ständigt rör oss mellan individ- och tredje-person-perspektivet, är det viktigt kunna se på händelser ur båda dessa perspektiv – men det gör oss också mer sårbara inför ”småsakerna”.

Jag ska ta ett exempel; En tidningsrubrik tipsar oss om hur vi snabbt kan gå ner i vikt. Om detta skulle vara den enda uppmaningen vi får på temat, den enda kanalen där dessa ”goda råd” delas ut – ja då kanske det inte vore särskilt förödande. Om vi däremot ser viktnedgångstipset ur ett helhetsperspektiv, inser vi snabbt att detta inte är isolerat från annat vi översköljs av. Den där tidningsrubriken kan mycket väl vara den tjugonde uppmaningen vi får under samma dag som berättar för oss att vi inte duger som vi är; att vi borde förändra oss. Vi har kanske varit inloggade i sociala medier och fått vår dos av bilder och statusrader där, vi har gått förbi en hylla med ”hälso”-tidningar i affären, kanske åkt tunnelbana eller buss tapetserad med reklam om mat och träning, vi har suttit i lunchrummet på jobbet eller i skolan och fått ta del av matprat där, inklusive en rad enskilda åsikter om vad man bör och inte bör äta…. Även om jag väljer avfölja där sociala media-konton som triggar mig, slutar köpa alla tidningar och slänger ut TV:n, så är sanningen den att jag skulle behöva bo under en sten för att kunna värja mig helt.

En enskild händelse kanske inte krossar vår självkänsla eller skapar psykisk ohälsa, men en enskild händelse kan vara droppen som får bägaren att rinna över. Det kan också vara en specifik del av alla dessa händelser som ger oss en vag känsla av missnöje, som i sin tur drar igång en ond cirkel av självhat. Kanske har vi byggt upp ett försvar och känner oss starka – men så kommer det där intrycket utifrån vid ett tillfälle när vi har garden nere och krossar den där styrkan.

Ett helhetsperspektiv ger oss en annan syn på något som tillsynes kan se väldigt oskyldigt ut. För att förstå varför vissa detaljer i vår omvärld faktiskt kan vara mer problematiska än de verkar behöver man – medvetet – zooma ut och se hela bilden.

Varför är det viktigt att fortsätta lyfta dessa frågor?

Vi lever i ett samhälle idag där mängder av hård träning och strikta förhållningsregler kring ätande är vardag för många. Vi lever i ett samhälle där vi uppmanas att sträva efter orealistiska ideal och där vi många gånger varje dag får veta att vi inte duger och borde förändra oss. Vi lever i ett samhälle som är ett av de mest individualistiska i världen vilket gör vikten av att ”lyckas” oerhört viktig för oss som människor. Detta – i ett helhetsperspektiv – tror jag bidrar till att många inte kan hantera kraven och därmed mår sämre psykiskt. Den psykiska ohälsan ökar just nu lavinartat och inom denna ohälsa är ätstörningar en av de diagnoser med högst dödlighet. Uppmaningar kring strikta regler för mat och träning kan med andra ord vara väldigt allvarligt, för väldigt många.

Beroende på vilka glasögon vi väljer att ta på oss kan vi se detta som petitesser – som kanske drabbar några enskilda individer – eller som det stora samhällsproblem det faktiskt är. Jag vet vilka glasögon jag väljer. Och på Livskick kommer vi därför också att fortsätta tjata om, problematisera kring och lyfta dessa ”småsaker”.

Läs också: Testa att fasta – avstå från intryck och ge tid till eftertanke

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>