Krönika: ”Ensamhet är inte alltid dåligt”

Att ha kalendern fullbokad med luncher, fika och fester med vänner, hör väl till det mest vanliga nu för tiden? Är jag därmed onormal om jag väljer att tillbringa mycket tid på egen hand, eller bara med den närmaste familjen?

ljus

Jag kan många gånger tycka att jag är tråkig som inte har några nära vänner att träffa på middagar och liknande. Jag är kanske lite märklig? Mycket handlar dock om att jag tycker om att vara ensam. Jag styr gärna min egen dag. Jag kan ibland bli helt utmattad och alldeles överväldigad efter möten med människor. Jag misstänker att det beror på att jag suger åt mig all information de ger, som en svamp. Jag blir mättad snabbt.

Jag pratar alltså om vänner utanför familjen – bekanta och tillfälliga kontakter. Jag har ju min egen lilla familj, min man och min son. Dessutom har jag mina syskon och mina föräldrar. Vi är av samma kött och blod och med dem känner jag mig helt avslappnad. De känner av när det är dags att träffas, när tiden är inne för att dra sig hemåt en kväll och när det är dags att ringa ett samtal. Inget känns påtvingat eller obekvämt, allt på samma nivå som jag vill ha det. Det är antagligen därför jag trivs så bra med min familj. Vi känner varandra så väl.

Men det kommer stunder då jag kan känna mig lite ensam. Vid högtider – nyår, påsk och midsommar till exempel. Det händer att mina syskon, som jag gärna och ofta träffar under sådana här tillställningar, redan har planer på annat håll. Samtidigt som mina känslor kan bli tunga, vet jag också att jag själv valt denna situation och inte har någon att skylla på. I stället för att känna mig ensam, misslyckad och tråkig, förklarar jag för mig själv att jag trivs bra så. Det är okej att vara hemma, utan planer. Jag duger ändå. Jag är ingen bättre människa bara för att jag väljer ett stort umgänge.

Ensamhet är inte alltid dåligt. Många av oss väljer det, på ett eller annat sätt. Och ensamhet kan också betyda olika saker för olika personer. Det finns många människor som ofrivilligt är ensamma på högtider. Människor som varken har familj eller vänner. De som inte valt. En hemsk föreställning för många av oss.

Låt oss ge en tanke till alla de som ofrivilligt är ensamma i julhelgen. Och tänk på att de finns de som väljer ensamheten. Som får en fin jul ändå.

Bild: Livskick

Av Angelica Fjellman

Mer att läsa

3 kommentarer

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>