Krönika: ”Historiskt kämpande för kvinnors rättigheter sumpas till förmån för självhat och bantning”

Livskick har länge arbetat för sunda ideal, och det händer mycket i världen som gör att en förändring är på gång. Samtidigt blir det sjuka allt sjukare, och detta ser Camilla Johansson extra mycket som personlig tränare. Här är hennes önskan för 2016, för dig och för vårt samhälle.

kvinna

Som personlig tränare får jag möjligheten att träffa väldigt olika människor som söker ett gemensamt mål – att få in träning i sitt liv. Jag lyssnar på mina klienter, känner av deras personlighet, antecknar, och går igenom en nulägesanalys innan jag i lugn och ro syr ihop en plan utformad för den enskilde klienten.

Något som slår mig gång på gång är tilltron till metoder och löften som lovar utseendeläskande resultat. Människan är praktiskt taget beredd att pressa sig hur långt som helst för att se ut på ett visst sätt. Om vi sedan inte lyckas med metoden så får vi veta att det är vårt eget fel. Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra eller tillräckligt starka. Metoden fortsätter glänsa, men vi är misslyckade, vi är den felande länken.

Under lång tid har vi kämpat friskt för kvinnornas rättigheter, till jämställda löner och för att olika grupper ska kunna fungera och synas i samhället. Med all rätt. Mitt hjärta pulserar av glädje när jag tänker på hur många starka människor som gått igenom eld för att jag som kvinna ska kunna ha samma rättigheter som en man. Och vad gör vi med dessa rättigheter? Vi slänger bort allt hårt jobb kvinnor i historien gjort, för att underkasta oss en uppfattning om hur vi ska se ut.

Det gör mig gråtfärdig, att kvinnor så enkelt kan slänga bort år av självhat och bantande. Åratal spenderas med en självkänsla som är totalt misshandlad, för att man strävar efter ett orimligt skönhetsideal som aldrig slutar kryddas. Tänk efter: när du får den där rutmagen så är det gäddhänget som ska bort, och när gäddhänget är borta är det låren som är nästa projekt. När låren ser ut på ”rätt sätt” ska håret vara glansigt – och kanske har det tillkommit ett nytt område som du vill förändra. Det tar aldrig slut.

Tänk om vi kunde kämpa lika hårt för att de osunda idealen ska motas bort. Tänk om vi kunde förhindra anorexi och andra ätstörningar, som nu klättrar skrämmande långt ner i åldrarna. Jag skulle vilja utmana dig genom att be dig att göra tre enkla förändringar:

  1. Släng vågen. Ut ur huset, ut ur ditt liv.
  2. Rör på dig för att bli piggare (känn efter hur du får mer energi) – inte för att forma kroppsdelar.
  3. Varje morgon när du står där och borstar tänderna, säg: Jag är fantastisk precis som jag är!

Du har rätt att välja inställning och du har makten att göra det också. Välj nu och låt inte någon annan ha ansvar för hur du lever ditt liv. Jag lovar att när du VÅGAR ta ansvar för ditt eget liv så händer det magiska saker.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>