Krönika: ”LEV i sommar – och var en förebild för barnen”

Barnen sjunger vackert och jag fäller en tår av stolthet. För alla barn, inte bara mina egna. Alla barn som firar in sommaren och ser det där magiska med månader av sommarlov framför sig. Men när händer det där hemska; när slår det oss att sommaren ska vara en hemsk period som kräver att vi visar hud och ska vara superslimmade? När kickar alla måsten av fasta rumpor, släta lår och näpna tuttar in?

barn

Om vi för en stund struntar i när det slog in för dig så kan jag berätta en skrämmande sanning om när det kommer att slå till för våra barn: nämligen nästa gång du pratar om det. Jag ser hur barn (ja, barn) pratar om bikinis. Jag hör uttalanden om socker och dess förbannelse komma från barns mun. Tyvärr hör jag att skolsköterskor än i dag högtidligt deklarerar för barn att de väger för mycket och inte ska äta för många smörgåsar. Indirekt tar de upp kolhydratshetsen redan på skolgården och skapar rädslor för något så enkelt som smörgåsar.

Är det verkligen i Skogaholmslimpan det ligger?

Den där svettiga mackan med ost eller prickigkorv som smakar så gott efter en badstund en sommardag. Tror vuxna på riktigt att de måste applicera sin ”otroligt grundliga kostkunskap” (OBS! Ironi!) på sina barn? Alla dessa vuxna som är rädda för ett näringsämne – de måste få mer riktig kunskap i ämnet. Sorry men så är det: ren stupiditet.

Det är sommar och det är tid för återhämtning; det är tid för lek och det är tid för lite extra skratt. Sommaren 2015 utmanar jag dig att tänka som ett barn. Dra på dig badkläderna och lek, spela baseboll, fotboll, ha vattenkrig, skratta, ät glass och njut av solens behandling av din kropp. Gå runt i bikini, ha på dig klänning, kasta boll och bada som om det vore finalen i ditt liv.

Fortsätter vi vuxna så som vi hållit på till nu kommer varenda unge vara förvirrad i vad som är normalt.

För helt ärligt: det är juni, snart juli, snart augusti. Ska du verkligen slösa bort en sommar till på att hitta undanflykter och dölja dig? Ska du ägna en hel sommar åt att tala om för generationen under dig att de inte får leka, äta vad de vill eller njuta av sommaren? Att de inte duger som de är?

Tänkte väl det.

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>