Kroppsideal går att förändra med bilder

Vi har länge pratat om att media spelar stor roll i hur vi ser på våra kroppar. Nu finns nya bevis för att det går att förändra idealen. Genom att utsättas för bilder, via bland annat media, förändras nämligen vår syn på en vacker kropp. 

kroppar

Vad vi betraktar som en vacker kropp och vad som är vackert när det gäller storlek och vikt bottnas i de bilder vi ser på andra kroppar, såväl som i det vi lärt oss associera med ambitiösa mål – såsom status och god hälsa. För att testa vilken av dessa båda faktorer som har mest framträdande roll och formar våra preferenser, gjordes en studie i England.

Ca 100 deltagande kvinnor fick se bilder på andra kvinnor, med varierande kroppsvikt. Det handlade om allt från kvinnor i dyra kläder till kvinnor med anorexia iklädda gråa leotards. Deltagarnas preferenser för olika kroppstyper utvärderades både före och efter att de sett olika kombinationer av dessa bilder.

Resultaten visade att genom att se olika typer av figurer, antingen mindre eller större, kunde deltagarnas preferenser för den kroppstypen öka – oavsett om den ansågs förknippas med ambitiösa mål eller inte. Man fann också att om man visade bilder som associerades med ambitiösa mål vilka porträtterades av överviktiga kvinnor, så kunde deltagarnas preferens för en större kroppstyp ökas.

Författarna säger:

”Det här ger oss verkligen något att tänka på när det gäller exponeringen av supersmala kroppar. Det finns bevis på att  om man ständigt omges av media där kändisar och modeller är väldigt smala, så bidrar det till att unga tjejer och kvinnor får en ohälsosam attityd till deras egna kroppar. Dessutom verkar till och med så kallade ”varningsbilder” som porträtterar kvinnor med anorexia faktiskt ha en motsatt effekt och öka känslor av gillande för smala kroppar.”

Om vi ska dra några slutsatser så är ju en att fler medier gärna kan använda sig av lite mer varierande modeller för att hjälpa till att förebygga ätstörningar och andra problem som kommer av osunda ideal.

Studien: Lynda G. Boothroyd, Martin J. Tovée, Thomas V. Pollet. Visual Diet versus Associative Learning as Mechanisms of Change in Body Size Preferences. PLoS ONE, 2012; 7 (11): e48691 DOI: 10.1371/journal.pone.0048691

Bild: Pixabay

Mer att läsa

6 kommentarer

 1. 1

  Jag hade svårt att förstå detta innan jag själv blev sjuk. Men i samma takt med att jag såg mig själv bli äckligt mager i spegeln blev alla mina vänner (de där som varit så avundsvärt smala innan) konstigt mulliga. Min sambo kunde i efterhand intyga samma sak.
  Och tvärtom: varje gång jag plussat på de där nödvändiga kilona har alla omkring mig plötsligt slimmats ner rejält…

  Riktigt läskigt, speciellt som jag var medveten om effekten, men ändå SÅG andras kroppar så här.
  ”Allt är relativt” har verkligen fått en ny innebörd i min värld.

 2. 2

  Visst är det fantastiskt hur hjärnan funkar! Men läskigt! Jag har sett bilder på mig själv nu under senaste veckorna och inser att jag såg ut som alla andra. Såg mig själv som minst dubbelt så stor som mina vänner, men det var jag ju inte. Det blir farligt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>