Kulturspaning: Det lyckliga landet – om vad svenskar kan lära av danskar

Danmark har upprepade gånger återfunnits i toppen när de lyckligaste länderna i världen har rankats. Sverige är inte alltid så långt efter men placerar sig alltid lägre än sitt grannland. Efter att ha bott i ”det lyckliga landet” under några års tid har det varit intressant att känna efter om skillnaderna upplevs i samma utsträckning som de omtalas.

danmark

Danmark ligger bara ett sund ifrån Sverige, men vägen över bron känns ibland lång. Min personliga resa har lärt mig saker hos danskarna som säkert många svenskar skulle må bra av att kopiera.

Att ha trevlig inställning

När jag landar på min nya hemort så slås jag först över hur mycket mer europeiskt det känns än Sverige. De första skillnaderna jag upplever är de jag kan se med blotta ögat; Återkommande leenden när jag promenerar ner för gatan, nickningar och morgonhälsningar. Saker som jag inte varit alltför bortskämd med tidigare. Känslan som omsveper mig är trivsamhet.

När jag rotat mig en aning i min danska stad, mött fler av dess invånare och skapat ett socialt umgänge så förvånas jag över att i princip ingen, frågar vad jag ”gör”, det vill säga – ingen undrar vad jag arbetar med. Jag möts som människa, istället för att bli bedömd utifrån min sysselsättning. Det är en lika trivsam, faktiskt väldigt härlig, känsla.

Att välja att vara nöjd

I min examensuppsats undersökte jag hur de ökade valmöjligheterna i livet påverkar oss, samt hur upplevelsen skiljer sig åt mellan personer som kommer från Danmark respektive från Sverige. Det går självklart inte att göra några generaliseringar utifrån en sådan liten undersökning, men intressant nog så såg de danska intervjupersonerna kort och gott på valmöjligheter som ett trevligt smörgåsbord, medan deltagarna från Sverige såg dem som en stressfaktor. Jag funderade mycket på vad är det inom den danska kulturen som kan ha skapat denna skillnad, och min första slutsats blir förnöjsamhet. Visst strävar också danskar efter mer och efter nytt, men förmågan att kunna vara ”här och nu” och att tycka att livet ändå är rätt så bra, utgör enligt min uppfattning en av de stora skillnaderna mellan ländernas befolkning.

Att ”hygga sig”

Utöver denna förnöjsamhet inser jag att den danska, mer positiva inställningen, till val – som egentligen skulle kunna uppfattas som stressande – förmodligen har att göra med deras förmåga att kunna ”hygga” sig. Begreppet ”hygge” kan enklast beskrivas som en social gemenskap som präglas av kravlöshet, enkelhet och att man kan vara precis som man är. Ett sammanhang där man känner trygghet och välmående, där man tillsammans med andra eller på egen hand har en trevlig stund fri från förpliktelser och stress. Den närmsta svenska översättningen jag kan komma på är ”att ha det mysigt” eller att ”må gott”.

 

Det går inte att generalisera befolkningar rakt av, men efter min tid i Danmark känner jag att landets placering på lycko-skalan förmodligen inte är en slump. Att stanna upp och våga vara nöjd emellanåt, att inte alltid följa varje oskriven regel utan känna efter vad man själv vill. Dessa, i mina ögon danska, egenskaper, är på många sätt en motpol till det skadliga strävandet efter perfektion – och något jag vill ta med mig, både för min egen skull och för mina blivande barns.

Foto: Anna-Karin Sahlin

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>