Kundaliniyoga – övningar speciellt för Livskicks läsare

Tillsammans med yogaläraren Janne Spetz har Livskicks läsare fått ett specialdesignat kundaliniyogapass att testa!

De sex övningarna kan göras separat och varje övning har sin specifika uppgift för kroppen. En intressant aspekt i kundaliniyogan är hur du länkar andningen till den rörelse som du gör.  I ett kundaliniyogapass är det du och din kropp som anpassar vilken intensitet som passar, beroende på hur dagsformen är. Du utgår helt från dig själv, där respekten för den egna kroppens begränsningar är viktig.

Vi har tidigare skrivit om kundaliniyoga som träningsform. En intressant aspekt i kundaliniyogan är hur du länkar andningen till den rörelse som du gör.

Allmänt: Gör varje övning 1-3 minuter.

1. Ryggflex

Utförande: Sitt i lätt meditationsställning eller skräddarställning. Andas in i det främre läget, och andas ut i det bakre. Det är en rörelse som initieras från höftbenet när det tippas framåt och bakåt.
Bra för: Övningen ger grundning/stabilitet och stimulerar den nedre delen av ryggraden.
Tänk på: Huvud och axlar är relativt stilla. Låt hjärtat komma fram i det främre läget.

2. Spinal twists

Utförande: Sitt i lätt meditationsställning eller skräddarställning. Fingertopparna på axlarna och armbågarna i axelhöjd. Andas in när du vrider åt vänster och på en utandning vrider du åt höger.
Bra för: Stimulerar nedre delen av ryggraden, öppnar upp i hjärtat.
Tänk på: Visualisera en lång och rak ryggrad. Ingen vridning i nacken.

3. Stretch för livsenerginerven

Utförande: Sitt med benen isär, raka ben. Tummarna krokar i varandra. Andas in i ett övre läge där du har armarna ovanför huvudet. Andas ut samtidigt som du fäller framåt över det vänstra benet. Andas in, sträck ovanför huvudet och andas sedan ut och fäll över det andra benet.
Bra för: Stretchar muskler i benen. Löser upp spänningar i nedre delen av ryggen.
Tänk på: Det viktiga är inte att komma så långt fram som möjligt, utan snarare att lösa upp spänningar och stretcha efter den förmåga som du har. Utgå från dig själv.

4. Grodan

Utförande: Hälarna är lyfta från golvet och i kontakt med varandra under hela övningen. Andas in när du sträcker upp, och andas ut när du kommer ner – ansiktet vänt framåt.
Bra för: Cirkulation, allmänt tonande.
Tänk på: Slappna av i nacken i det övre vändläget.

5. Pavan Sodan Kriya

Pavan Sodan Kriya

Utförande: Krama om knäna i startläget. Vid en inandning öppna armarna ut åt sidan och sträck ut benen i en vinkel på 60 grader. Andas ut tillbaka.
Bra för: Öppnar navelcentret/chakrat.
Tänk på: Pressa dig aldrig. Vila när du märker att du börjar aktivera muskler i bröstkorg/axlar eller att du får större svank i nedre delen av ryggen.

6. Andningövning: Nadi Sudhi

Andningsövning Nadi Sudhi

Utförande: Andas in genom vänster näsborre (tummen täpper höger) – ut höger (ringfingret täpper till vänster) – in höger – och cirkeln sluts med ut genom vänster näsborre (tummen täpper höger).
Bra för: Balanserar hjärnhalvorna. Stressar ner.
Tänk på: Ta långa djupa andetag.

Janne Spetz är utbildad kundaliniyogalärare och har varit verksam i 5 år, i Stockholm.  Han är även Hathayoga- och Yinyogalärare. Här hittar ni hans hemsida!

Foto: Christofer Lind

Tack till Heart&Hand Center på Allhelgonagatan 5 i Stockholm som gav oss plats för fotografering av passet!

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>