Laga din egen mat – lättare än du tror

Hör du till skaran som hellre köper färdiga köttbullar, fiskpinnar och klyftpotatis, istället för att ta omvägen och göra det från scratch? Jag skulle tippa att de flesta människor oftare väljer färdigmat framför egenlagad, och anledningarna är många. Det kan vara ekonomi, tid, ork och kunskap som styr valen i hushållen. Dock är det oftast inte som det verkar.

”Jag har inte råd att laga all mat från färska råvaror.”

Faktum är att man i de allra flesta fall tjänar på att laga egen mat. Tillverkarna av de färdiga alternativen fyller sina produkter med billiga råvaror och tillsatser och drar på priset mer än nödvändigt.

”Jag har inte tid eller ork att laga mat.”

Det är sant att vi i dagens samhälle inte har samma tid som man hade för bara några årtionden sedan. Det är nog stressigt att få till middagen även om man har färdiga köttbullar som bara är att värma. Men tänk så här: Vilken härlig aktivitet för hela familjen att ta del i en söndag; att baka, rulla köttbullar eller göra grytor tillsammans – och på så sätt förbereda för veckans middagar. Eller varför inte byta ut TV:n och chipsen på fredagkvällarna mot en riktig familjestund i köket? Det kan anses dåligt att äta uppvärmd mat, men hellre uppvärmd riktig mat än uppvärmda halvfabrikat.

För övrigt så är det även här en aning vriden föreställning att det tar så mycket mer tid att göra mat från grunden. Härom dagen gjorde jag egna fiskpinnar, vilket bara tog en kvart! Dessutom finns det hur många rätter som helst man kan göra som bara tar en kort stund att laga.

”Jag vet ju inte ens hur man gör!”

Det må vara fallet, men det är aldrig för sent att göra något åt det. Investera i en bra grundkokbok (Vår Kokbok kostar bara runt 250 kr), där står allt du behöver veta. Och jag lovar dig att inget är så svårt som det verkar. Har du provat en gång kan du det sedan. Jag gav mig på att göra egen bearnaisesås i helgen, något jag hört hela mitt liv att det är nästintill omöjligt att få till. Resultatet blev magnifikt och det var rent av enkelt.

Bonus:

  • När du lagar maten själv vet du precis vad du får. I färdiga rätter finns oändliga variationer av tillsatser och andra skumma ämnen som jag är övertygad inte är bra för kroppen.
  • Du för över kunskapen och vanan till dina barn, något de kommer ha nytta av hela livet.
  • När du väl smakat på riktig mat kommer du inte vilja gå tillbaka till substituten. Man vänjer sig vid sämre kvalitet och smak och tror att det är så det ska vara.

Jag utmanar Dig: Byt ut pulvermoset, ICAs fiskpinnar, Mamma Scans köttbullar, Knorrs såser och Skogaholmslimpan mot äkta hemlagad mat. Prova en vecka, du kommer inte att bli besviken!

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>