Lägg sparrisen på grillen

Grönsaker är väldigt gott att grilla. Det är ett bra vegetariskt alternativ till den traditionella köttbiten men även ett gott tillbehör till resten av grillbuffén. Grönsaker som passar väldigt bra på grillen är exempelvis paprika, champinjoner, aubergine, zucchini och majs för att nämna några.

Det finns även en grönsak som lätt blir en stor favorit på grillen och det är nämligen en av våra finaste svenska primörer nämligen sparrisen. Den svenska gröna sparrisen kommer in i säsong i slutet av april och kan sedan köpas under stora delar av sommarsäsongen. En grönsak som innehåller mycket vitaminer så som vitamin C, K, A och ett flertal olika B vitaminer. Sparris innehåller även mängder av mineraler i form av kalium, järn, koppar, zink, selen och kalcium samt kostfibrer inulin som tros ha en prebiotisk effekt.

På grillen kan man variera sparrisen på olika sätt och här följer ett par läckra och supergoda alternativ:

  • Marinera sparrisen i någon sötstark marinad exempelvis med honung och senap
  • Gör ett grillpaket med sparris, lufttorkad skinka och parmesanost
  • Lägg sparrisen tillsammans med lax och låt smakerna få gifta sig tillsammans på grillen
  • Torrgrilla sparrisen och ringla sedan olivolja och strö på lite flingsalt

Som sagt, testa er fram och våga hitta på egna alternativ. Det är bara fantasin som sätter gränserna när det gäller vad som ska eller får ligga på grillen.

Att tänka på när det gäller sparris är att grönsaken innehåller puriner. Lider du av njursten eller vet med dig att du har stor risk för att drabbas av detta bör du undvika att äta pruinrikalivsmedel och därmed även sparris. Samma sak gäller angående sjukdomen gikt, då bör man också undvika dessa ämnen.

Källa: Livsmedelstabell över energi och näringsämnen. En bok från livsmedelsverket 2002.

Foto: Anissa Thompson

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>