Lägg till 8 vanor för hälsan i juletid

Vill du hålla balansen även under julen? Koncentrera dig inte på att ta bort något (kalorier, kolhydrater, fett eller vad det nu kan vara) – utan lägg istället till nya saker. Lägger du till något bra så kommer du automatiskt att välja bort något annat, som är mindre bra. Här är några förslag på vad du kan lägga till som är bra för kropp och själ.

jul

Frukost

Ät frukost och gör den till dagens bästa fest. Här finns några tips på hur du kan göra om det är svårt att få i dig mat på morgonen.

Motion

Att motionera är det ultimata sättet att lägga till något bra för hälsan. Testa något nytt på gymmet, värva en kompis som du kan träna tillsammans med, eller lyft lite tyngre på gymmet. Det behöver heller inte vara på gym om du inte vill: var ute i snön – lek, åk pulka eller skidor, gör snöänglar och bygg snögubbar. Dansa i vardagsrummet eller ta en svängom med dammsugaren. Hur du än gör – rör på dig!

Frukt och grönt

Om du lägger till något grönt vid varje måltid så får du i dig massvis med fina vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfiber. Kroppen mår bättre, du blir piggare och gladare – och du blir mätt på bra grejer och kan minska på exempelvis sockret.

Roliga aktiviteter

Omge dig med personer du mår bra av, ha roligt och glöm alla måsten ibland. Passa på att gå på bio, spela spel, åka skridskor eller vad du än tycker är kul.

Vila och sömn

En stunds tystnad behövs för att orka med släkt, jobb, julaktiviteter eller vad det nu kan vara. Vila en stund på dagen och gå och lägg dig i tid på kvällen. Du vaknar utvilad och redo för en ny, rolig dag!

Ögonkontakt

Att bli sedd är något av det mest basala behoven en människa har. Tyvärr flödar det ändå inte över med ögonkontakt i vårt samhälle. Titta inte bara dina närmaste i ögonen utan också kassörskan på ICA, brevbäraren och dina arbetskamrater. Det finns inget enklare sätt att sprida – och få – glädje på!

Alkoholfritt

Unna dig själv och dina barn en vit jul och köp alkoholfritt istället. Alkoholfritt rödvin är bättre än rödvin med alkohol ändå. Dina barn och din kropp kommer att tacka dig!

Tacksamhet

Vi har alltid något att vara tacksamma för. Hitta minst en sak varje dag och låt det falla in i hjärtat hur betydelsefullt det är för just dig, i ditt liv. Tacksamhet öppnar vägen för lyckan.

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

    Jag skulle vilja lägga till leende till ögonkontakt. Det är fascinerande att le mot folk. Det är som att man i det ögonblicker väcker dem till liv. Jättehärlig känsla 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>