Lagom? Hälsa ur ett mellanmjölksperspektiv

Stress. Vi upplever den rätt ofta – ekorrhjulet verkar vara många människors hem. Det skulle också kunna kallas vårt normalläge. Ändå talar sjukskrivningstalen för stresstrelaterade sjukdomar sitt tydliga språk: vi är inte skapta för en överladdning av stress. Min tanke om människans potential har länge varit: vi kan mycket – men vi är begränsade. Och att inse sin egen begränsning är en styrka!

lagom, liv, stress, ekorrhjul, mellanmjölk, kamp, sträva, potential, begränsa, återhämtning, karriär, familjeliv, hälsa, mellanmjölk

Idealet är dock skrivna av ett samhälle där tuffa karriärval premieras, där du ska ta så pass mycket plats att återhämtning inte är möjlig. Du ska dessutom krydda det med ett perfekt familjeliv, med hälsa och hemlagade middagar. Sa jag att du ska finnas där för dina vänner också?

Lagom. Ett klassiskt svenskt ord som faktiskt används ofta i språkbruk. Men i livet? Den som är lagom eller mellanmjölk har inga medaljer att hämta. Vi är rädda för lagom, för vad kan hända? Vi kanske blir lata? Vi kanske inte hinner göra allt det där som faktiskt är viktigt?

Det är konstigt det där. För medan vi drömmer om ett UnderbaraClara-liv, så fortsätter vi i samma ingjutna spår. Givetvis finns de som älskar hetluften och intensiteten, och tankar energi ur framgångar. Men jag tror också att det finns de som skulle må bra av lite mellanmjölk ibland. Embrace lagom liksom.

Jag har startat ett #lagomuppror på twitter – följ mig om du vill utröna lagomhetens vara eller icke-vara.

Foto: Emilia Arvidsson

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>