Lär dig älska din kropp

Att vi alla ser olika ut är väl inget nytt, ändå jämför vi oss själva med andra med ”snyggare” kroppar, utifrån stereotypiska normer. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att detta är ohälsosamt, och att det är ett måste för alla kvinnor att sluta upp med detta beteende och inse att vi alla är vackra och perfekt skapade så som vi är. Här kommer några tips på hur man kan nå dit och börja älska sin egen kropp.

Bojkotta vågen. En del väger sig ständigt och håller stenkoll på de gram som går upp eller ner. För de flesta går detta bra utan problem, men för andra kan det vara nödvändigt att låta bli vågen. Måste du hålla koll, gör det istället med måttbandet.

Ta hand om dig själv. Unna dig saker som en lyxig hudkräm eller att gå på spa. Om din kropp känns fräsch och väldoftande känns det bättre för själen också. Har du t ex komplex för dina vader, unna dem lite extra hudvård!

Klä dig rätt för din kropp. Pressa inte in dig i en storlek för små kläder ”bara för att”. Det klär dig bättre om det inte sitter åt på fel ställen. Har du kärlekshandtag, använd tunikor istället för tajta tröjor. Använd kläder som får dig att känna dig självsäker, vacker och framför allt bekväm – då utstrålar du det också.

Rör på dig! Men sluta träna som en galning för att gå ner i vikt. Träna med kompisar för att det är kul, eller ta uppfriskande löprundor bara för att det är skönt att rensa hjärnan. Fokusera på det roliga istället för det jobbiga.

Skriv!
Visst har du saker du tycker om hos dig själv. Skriv ner det och gå tillbaka och kolla när du känner dig lite nere. Skriv också ner komplimanger du får av andra, och när du har gjort något bra. För det är lätt att glömma. Skaffa dig en måbra-bok som du kan läsa igenom när det känns lite tungt.

Tacka för komplimanger. Försök inte smita undan när du får en komplimang, utan tacka för den istället. (Och återigen, glöm inte skriva ner det i din måbra-bok!)

Drick vatten.
Det är lite delade meningar om det här med vattendrickandet. Men faktum är att om du är uttorkad sjunker humöret och livslusten. Får kroppen tillräckligt med vatten känner man sig mycket fräschare.

Ät för att må bra. Strunta i kalorier, fett och kolhydrater. Kroppen behöver alla näringsämnen. Ät vad du tycker om från alla livsmedelsgrupper – bara för att du vet att kroppen behöver det för att orka och må bra. Har du svårt för grönsaker, välj det du gillar och utmana dig själv till nya upptäckter.

Omge dig med bra förebilder. Sluta snegla på fotomodellerna i senaste ELLE. Och sluta jämför dig med din smala kompis som i dina ögon verkar helt perfekt. Även hon har komplex för någonting, man blir aldrig nöjd. Omge dig med vänner som tycker om dig för den du är, inte för hur du ser ut.

Stråla! Låtsas som att du inte alls är bekymrad över hur du ser ut. Sträck på dig och var stolt över vad du åstadkommit i ditt liv och var stolt över hur du ser ut. För du är vacker, kvinna!

BildStephen Davies

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>