Lasagne: en maträtt som kan fyllas med det mesta!

Att kunna frysa in mat ligger högt i kurs när man vill spara in pengar och slippa lägga dem på restaurangbesök under vanliga veckodagar. En maträtt som är tacksam att frysa in är lasagne. Dessutom kan den fyllas med det mesta. Som exempel har jag haft i både linssoppa och överbliven bulgur – istället för att slänga dem. Här kommer ett recept på en proteinrik och fiberrik lasagne!

Ingredienser:

  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chili
  • Matfett – t ex lika delar rapsolja och smör
  • 500 gram nötfärs
  • 1 burk krossade tomater, eller hela skalade tomater
  • 250 gram keso
  • Blandade bönor, Zeta säljer bland annat ekologiska blandade bönor i kartong
  • Lasagneplattor
  • Salt, peppar, och valfria kryddor – t ex Santa Marias afrikanska chermoula
  • Gratängost – kanske riva osten som börjar bli trist?

Serveras med: isbergssallad och tomater. En dressing kan göras med olivolja, rödvinsvinäger, dijonsenap, oregano, salt & peppar

Som sagt – har du överbliven mat – släng i den i lasagnen!

Så här gör du:

  1. Gör röran: Hacka löken, vitlöken och rensa chilin och hacka den med. Stek dem i matfettet på ganska hög värme. Lägg i nötfärsen i pannan och stek vidare. Salta, peppra och krydda. Häll i tomaterna och blanda om. Stäng av värmen. Blanda i keson och bönorna.
  2. Sätt på ugnen på 225 grader.
  3. Lägg en lager av röran i en ugnsfast form, sedan lasagneplattor. Varva röran med plattor tills den är slut. Längst upp ska det vara ett lager röra, och gratängosten på toppen.
  4. Ställ lasagnen i ugnen i ca 30 minuter – voilá – klart!

Perfekt att frysa in!

Foto: Emilia Arvidsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *